Index Vakbarát Hírportál

Útnak indult a Nemzetközi Űrállomásra az első űrhajó, ami magánszemélyeket visz

2022. április 9., szombat 08:29

Pénteken útnak indult Floridából a SpaceX amerikai vállalat űrhajója a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), az első olyan útra, amelyen csak magánszemélyek tartózkodnak a fedélzeten – számolt be az MTI.

Elon Musk milliárdos űripari vállalatának Crew Dragon űrkapszulája három üzletemberrel és veterán űrhajós kísérőjükkel a fedélzetén szállt fel. Az űrkapszula indításához szükséges, Falcon 9-es hordozórakéta kilenc perccel az indulás után sikeresen visszaérkezett az Atlanti-óceánon úszó platformra.

A Crew Dragont a floridai Kennedy Űrközpontból indították el, és körülbelül 22 óra alatt jut el az űrben keringő Nemzetközi Űrállomásra.

Az Ax–1 néven futó misszió nagy mérföldkőnek számít a kereskedelmi űrhajózásban: többször is jártak már civilek az űrállomáson, de a Crew Dragon legújabb küldetése az első olyan alkalom, ahol csak magánszemélyeket juttat el oda, hogy kutatómunkát végezzenek.

Az asztronautákat, akik fejenként 55 millió dollárt (19 milliárd forintot) fizettek az útért, Michael López-Alegría, a NASA korábbi űrhajósa kíséri, aki 15 évvel ezelőtt hét hónapot töltött az ISS-en, azóta pedig az Axiom Space nevű vállalat üzleti fejlesztésért felelős alelnöke. A legénységet alkotja továbbá Larry Connor amerikai vállalkozó, akit a küldetés pilótájává képeztek ki, Eytan Stibbe volt katonai pilóta Izraelből, valamint egy magyar felmenőkkel is rendelkező kanadai üzletember, Mark Pathy.

Miután elérték az űrállomást, és a Crew Dragon sikeresen rácsatlakozik az ISS-re, a négytagú csapat tíz napot tölt el az állomáson, ahol az agyat, a szívsejteket, a rákot és az öregedést vizsgáló kutatásokban vesznek részt. Az űrállomáson az ott tartózkodó három amerikai, egy német és három orosz asztronautához csatlakoznak. Az Ax–1 csapata az ISS-en tartózkodó űrhajósoknak paellát és egyéb spanyol ételeket visz ajándékba.

A pénteki misszió a SpaceX második olyan útja, amelyen magánszemélyeket juttat el az űrbe. Elon Musk vállalata korábban Jeff Bezos milliárdost és vendégeit vitte fel az űrbe, egy három napig tartó „keringőpályás” utazásra. Az Ax–1 küldetés csapata több száz órás képzésen vett részt a NASA és a SpaceX szervezésében az út előtt, amely így jóval túlmutat az előző misszión.

Rovatok