Index Vakbarát Hírportál

Így teljesítettek az összehasonlító elemzésben a vakcinák

2022. április 11., hétfő 08:14

Egy közvetlen összehasonlító elemzés azt mutatja, hogy a Pfizer és a Moderna koronavírus elleni oltásai jobban teljesítenek, mint a Johnson & Johnson és a Novavax vakcinái. Az adatok részletes képet adnak az egyes vakcinák által kínált immunvédelemről is, amelyek hasznosak lehetnek a jövőbeli oltások tervezéséhez.

A tanulmány a négy vakcina 14 területét hasonlította össze, a T- és B-sejtek mellett a semlegesítő antitestek szintjét is megvizsgálták – írja a Nature

A két adag Pfizer vagy Moderna mRNS vakcina által kiváltott antitestszintek általában hat hónap alatt jelentősen csökkentek. Ezzel szemben a Johnson & Johnson egyszeri vakcinájából származó antitestszintek stabilak voltak, vagy akár nőttek is az idő múlásával. De a Johnson & Johnson vakcinával történő oltás után a hat hónappal mért antitestszintek még mindig alacsonyabbak voltak, mint az mRNS-oltással végzett oltás után hat hónappal.

A Novavax kétdózisú oltása az mRNS-vakcinákkal egyenrangú antitestválaszokat váltott ki. A Novavax oltást követően azonban a fertőzött sejteket elpusztító CD8 + T-sejtek szintje alacsony vagy kimutathatatlan volt, míg a másik három vakcina jól teljesített ebben a mérőszámban.

Ezek az eredmények alátámasztják a korábbi tanulmányok eredményeit. Ez a legújabb kutatás azonban kiterjedtebb elemzést kínál az immunrendszer válaszáról, mint a korábbi tanulmányok.

Magyar tanulmány az emlékeztető oltásokról

Mint arról korábban az Index is beszámolt, egy magyar tanulmány bizonyította, hogy akik négy oltást kaptak, azoknál 93 százalékkal kisebb volt az esélye annak, hogy Covidban halnak meg az oltatlanokhoz képest. A vizsgálat szerint a koronavírus által okozott halálesetek aránya az omikron-hullám idején 55 százalékkal alacsonyabb volt a delta-hullámhoz képest. 

A delta-hullám idején a Covid által okozott halálozás esélye 74 százalékkal alacsonyabb volt a kétszer beoltottak, és 96 százalékkal alacsonyabb a három oltással rendelkezők között az oltatlanokhoz képest. 

Az omikron-variáns által okozott, vagyis a legutóbbi fertőzéshullám idején a Covid által okozott halálesetek az oltatlan betegekhez képest negyven százalékkal voltak alacsonyabbak a két oltást felvevők és 82 százalékkal alacsonyabbak a három oltásban részesülők között. Azok, akik négy oltást kaptak, azok között 93 százalékkal kisebb volt az esélye annak, hogy Covidban halnak meg az oltatlanokhoz képest. A második emlékeztető oltás hatása valamivel erősebb volt az időskorú betegek körében. 

(Borítókép: ULISES RUIZ / AFP)

Rovatok