Index Vakbarát Hírportál

A legnagyobb ismert rengéseket mérték a Marson

2022. április 24., vasárnap 16:59

Eddig halottnak hittük a vörös bolygó magját.

Az amerikai űrhivatal szeizmikus adatokat gyűjtő InSight szondája működése két legerősebb Mars-rengését mérte az elmúlt hetekben. A 4,2-es és 4,1-es magnitúdójú rengések ötször erősebbek voltak az eddig ismert mozgásoknál.

A 4,2-es magnitúdójú esemény központja a Bristoli Egyetem kutatói szerint a bolygó túloldalán található Valles Marineris volt. A Valles Marineris a Naprendszer legnagyobb kanyonrendszere, amelyről korábban is feltételezték, hogy szeizmológiailag aktív terület, de ezek az első adatok, amelyek ezt bizonyítják.

A másik rengés hullámai áthaladtak a bolygó magján és köpenyén is, ennek epicentrumát nem sikerült körülhatárolni, de ez is a bolygó túloldaláról indult. Ez a S1000a szám alatt lajstromozott rengés ugyanakkor 94 perces időtartamával a leghosszabb ismert Mars-rengés.

A Mars szeizmikus tevékenységének adataiból a tudósok megismerhetik a bolygó belsejének szerkezetét. A vörös bolygó mágneses mezeje elenyésző, amit az aktív mag dinamóhatásának gyengesége magyaráz, ezért a kutatók eddig úgy gondolták, hogy nem sok minden történik a Mars belsejében. 

A legutóbbi adatok alapján azonban aktívabb a Mars magja, mint feltételeztük. Az InSight szeizmológiai műszerei 2018 novembere óta dolgoznak, és több száz rengést észleltek. 

A legutóbbi rengések a vulkanikusan aktív Cerberus Fossea régió alól indultak. A kutatók elemzése kimutatta, hogy a rengések nem mutattak összefüggést a Mars holdja, a Phobos mozgásával, ezért az aktivitás fő oka a mélyből fölfele mozgó olvadt kőzet.

(Phys.org, Science Alert)

Rovatok