Index Vakbarát Hírportál

Ott vagyunk már? Eljöhet a Terminátor kora?

2022. május 2., hétfő 17:15

A Brain Bar és az Index podcastműsorában Nagy Ildi és Baranyi Marci Kánai András jövőkutatóval és kommunikációs szakemberrel beszélget a mesterséges intelligenciáról. Kell félni tőle, vagy felesleges a felhajtás? Hallgassák meg az új epizódot.

Ha azt mondjuk, hogy mesterséges intelligencia, akkor főként a popkultúra számlájára írható, hogy egy gonosz, piros szemmel világító robot jut a legtöbb ember eszébe, aki leigázza az emberiséget. Pedig az AI (Artificial Intelligence, azaz mesterséges intelligencia, MI) nem a jövő zenéje, hanem a jelenünk szerves része.

Minden olyan program és eszköz, amely emberi intelligens feladatokat old meg vagy helyettesít, ebbe a kategóriába tartozik. Ilyenek a képfelismerő alkalmazások, az önvezető metró, a digitális asszisztensek, az okosotthonok, de nem is kell ilyen nagyban nézni a képet. Ha már felmegyünk a kedvenc alkalmazásainkra, legyen az a Netflix, a YouTube vagy akár a TikTok, az algoritmus korábbi választásaink alapján ajánl új tartalmakat – tehát nem lehetünk benne biztosak, hogy ha elindítjuk a lejátszás gombot, akkor az tisztán a mi döntésünk volt.

A Brain Bar és az Index podcastműsorában Nagy Ildi és Baranyi Marci Kánai András kommunikációs szakemberrel és jövőkutatóval beszélget. Olyan kérdésekre keresik a választ, hogy mit adott és vett el mindennapjainkból az MI, illetve a mostani tudásunk szerint meddig tud ez a technika fejlődni?

Mennyire azonos a mesterséges intelligencia az emberrel? Hiszen saját gondolkodásunk alapján programozzuk be, tehát emberi képre formáljuk. Olyan viszony ez, mint Frankenstein és a teremtmény viszonya? Ezért félünk attól, hogy a teremtmény fellázad a teremtője ellen?

Baranyi Marci többek között arról is mesél, hogy pár éve egy Brain Bar Fesztiválon találkozott a Sophia humanoid robottal, és kérdezett is tőle. Az élményt abszurdnak, bizarrnak és hátborzongatónak írja le. Állítólag minél emberszerűbb egy gép, annál több empátiát tudunk érezni iránta, de egy bizonyos pont fölött ez az érzés átalakul az ellenkezőjévé, és inkább félelmet, viszolygást vált ki.

Vajon felesleges a felhajtás, és a mesterséges intelligencia mindig el fogja érni a határait, aminél tovább nem tud fejlődni, vagy felülírhatja magát a program úgy, hogy kivegye a kezünkből az irányítást?

Hallgassák meg az Ott vagyunk már? új epizódját, ahol a műsorvezetők Kánai Andrással több aspektusból vizsgálják meg ezt a kérdést.

Korábbi epizódok:

Rovatok