Index Vakbarát Hírportál

Fontos változtatások lesznek a Facebookon

2022. május 9., hétfő 19:08

Május 31-étől a Facebook megszünteti több olyan szolgáltatását is, amely a felhasználók földrajzi helyének meghatározásával működött.

Egy közösségi médiával foglalkozó portál, a Social Media Today írása szerint a Facebook anyacége, a Meta a hónap végétől kezdve „szép csendben” megváltoztatja több helyalapú szolgáltatás működését is. Ezek között található az a funkció, amely a közelben lévő ismerősöket jelezte, valamint az is, amely a várható időjárást jelezte előre a felhasználóknak. Ezenkívül a cég azt sem követi – vagy legalábbis nem úgy, ahogy eddig tette –, hogy a felhasználók hol jártak korábban. 

A változtatásokról a Facebook a tengerentúlon már értesítést is küldött a felhasználóknak: 

A Meta tájékoztatása szerint május 31-étől beszüntetik az ezekhez a szolgáltatásokhoz szükséges adatok gyűjtését a felhasználóktól, a korábban összegyűjtött adatokat pedig augusztus 1-jéig bezárólag megsemmisítik.

A Meta furcsán indokolta a lépést 

A Social Media Today érdeklődött a Metánál azzal kapcsolatban, hogy mi indokolja a felsorolt változtatásokat. A cég a kérdésükre ezt a választ küldte:

Valóban kivezetünk néhány helyalapú funkciót a Facebookról, amiatt, hogy ezeket csak kevesen használják. Az emberek azonban továbbra is beállíthatják a helyalapú szolgáltatások között, hogy milyen információkat gyűjthetünk és használhatunk fel tőlük.

A portál cikkében erről az indoklásról azt írják, hogy a Metának nem szokása „csak úgy lemondania a felhasználók adatairól (amelyeket így augusztus 1-jéig meg kell semmisíteniük), ezért valószínűtlennek tűnik, hogy az alacsony kihasználtság miatt szüntetnék be a funkciókat.

Szerintük ehelyett a változtatásra az egyik lehetséges magyarázat az lehet, hogy így a Metának nem kell majd külön engedélyt kérnie ahhoz, hogy a Facebook-felhasználók kapcsolják be a földrajzi nyomon követést a telefonjukon. Így a gyakorlatban több felhasználó hagyhatja bekapcsolva ezt a szolgáltatást – és adhat át külön kérés nélkül is helyadatokat – a Facebook használata közben. A portál szerint van egy másik lehetséges magyarázat is: elképzelhető, hogy az egyre szigorodó európai uniós adatvédelmi előírások miatt kényszerült a változtatások végrehajtására a Facebook.

Egyre nagyobb a nyomás, ezeket az adatokat gyűjtik 

Az utóbbi időben a techóriásokra egyre nagyobb nyomás hárul annak érdekében, hogy hagyjanak fel bizonyos felhasználói adatoknak a gyűjtésével, valamint hogy fektessenek nagyobb hangsúlyt a gyűlölködő tartalmak visszaszorítására és a kiskorú felhasználók védelmére. Tavaly ősszel az amerikai szenátusban is súlyos kritikákat fogalmaztak meg a Facebookkal szemben, miután a cég egyik korábbi alkalmazottja, Frances Haugen kiszivárogtatott néhány belső dokumentumot.

Arról, hogy pontosan milyen adatokat gyűjt a Facebook, ebben a korábbi cikkünkben írtunk (a lista azóta bővülhetett). Ezenkívül annak is utánajártunk nemrég, hogy a technológiai piac másik vezetője, a Google milyen információkat gyűjt a felhasználóiról.

Rovatok