Index Vakbarát Hírportál

Szükségállapotot hirdettek a Costa Ricát ért kibertámadás miatt

2022. május 10., kedd 10:24

A vasárnap beiktatott elnök orosz hackerekkel hadakozva kezdheti mandátumát.

Súlyos helyzetben kezdhette meg négyéves kormányzását Costa Rica vasárnap beiktatott új elnöke, Rodrigo Chaves Robles, aki általános szükségállapotot hirdetett az állami hivatalokat ért zsaroló hackertámadás miatt.

A támadás az ország pénzügyminisztériumát, szociális és munkaügyi minisztériumát érintette, használhatatlanná tette a rendszerüket, ami bizonyos közszolgáltatások felfüggesztésére kényszerítette az államot. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma által kiadott közlemény szerint a támadás fennakadást okozott a külkereskedelemben és az adóhatóságok munkájában.

A magukat csak „unc1756”-nak nevező támadók az orosz Conti csoporthoz köthetők, összesen 672 gigabájtnyi adatot töltöttek fel a sötét webre, mivel a távozó elnök, Carlos Alvarado nem volt hajlandó megfizetni a kért 10 millió dolláros váltságdíjat.

A hackerek üzenete szerint az akció csupán egy bemutató volt, amit sokkal súlyosabb támadások követnek majd. Nem sokkal a Costa Rica elleni támadást követően 9,5 gigabájtnyi adatot loptak el a perui hírszerzés szervereiről.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma 10 millió dolláros jutalmat ígért bárkinek, aki a Conti vezetéséről használható információt tud adni. Az FBI becslései szerint a csoport eddig több mint ezer támadásban 150 millió dollárnyi váltságdíjat szedett össze 2020 júliusa óta. Az Egyesült Államok hasonló fejpénzt ígért a REvil hackercsoport tagjaiért, amit azóta lényegében sikerült felszámolni.

A Conti az a csoport, amelyiknek online csevegései kiszivárogtak az Ukrajna elleni támadást követően, amikből kiderült, hogy a banda tagjai támogatják az orosz inváziót.

(CyberScoop, The Verge)

Rovatok