Index Vakbarát Hírportál

Megfejtették, mire szolgál a színjátszó külső

2022. május 11., szerda 16:15

Paradox módon riaszt és eltakar.

Az állatok színeinek törzsfejlődése szempontjából közismert két fő stratégia: az egyik a terep színébe simuló rejtőszín, a másik az erős mérgű állatokra jellemző rikító figyelmeztetőszín, mint a darazsak sárga-fekete mintája. Létezik egy harmadik típus, a leglátványosabb irizáló metálfény, ami bogarak páncélján, gyíkokon vagy tollakon figyelhető meg. 

Bizonyos esetekben a kápráztató színeknek a párosodásban van kulcsszerepük, ezért nemhez kötöttek, mint például a páváknál. A rovaroknál ugyanakkor szextől független a jelenség, ezért feltételezhető volt, hogy a túlélésben játszik szerepet, csak kérdéses volt, hogy miként.

Az egyik kihívás az volt, hogy az erősen tükröző strukturális szín funkcióját úgy vizsgáljuk, hogy elkülönítsük a simán színes külsőtől, és külön vizsgálhassuk a felület csillogását a színváltó tulajdonságtól

– magyarázza a Bristol Egyetem evolúciókutatója, Karin Kjernsmo.

A kutatók fiatal csirkékkel kísérleteztek, amelyeknek különböző színű szárnyfedők alá rejtettek ízletes kukacokat. A szárnyfedők között volt egyszerű színátmenetes, csillogó egyszerű színátmenetes, színváltós és csillogós színváltós. A csirkék habozás nélkül lecsaptak a színes bogárszárnyakra, de haboztak és bizalmatlanul méregették a színjátszós kültakarót. A vizsgálat kimutatta, hogy a csillogós szín már önmagában gyanús volt a madaraknak, de a színjátszó-csillogós borítás különösen hatásos volt.

Először sikerült igazolnunk, hogy a két hatás külön és együtt is védelmet biztosít azután, hogy a ragadozó felfedezte az állatot, ez bizonyítja, hogy az irideszcencia evolúciós alkalmazkodás eredménye

– mutatott rá Kjernsmo, akinek csapata először 2020-ban mutatta ki, hogy a színpompa paradox módon rejtőzködésre szolgál.

A friss tanulmányból kiderül, hogy a színes varázslat megzavarhatja, de akár kifejezetten el is riaszthatja a támadót. Mivel bizonyos bogaraknál ez méreggel is társul, a színjátszás nemcsak az optikai zavarást szolgálja, hanem a már említett – aposzematizmusnak nevezett – figyelmeztetést. Az elegáns metálszín így egyszerre szolgálja a rejtőzést és elrettentést.

(ScienceAlert)

Rovatok