Index Vakbarát Hírportál

Éghajlati összeomlással fenyegető szénbombák fokozzák a globális felmelegedést

2022. május 11., szerda 15:14

Az olaj- és gázipari nagyvállalatok számos olyan gigaprojektet terveznek, melyek fenyegetik a 1,5 fokos éghajlatvédelmi cél elérését. Ha a kormányok nem lépnek, ezek a cégek tovább gazdagodnak, miközben a világ hőmérsékletét növelik.

A világ legnagyobb fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalatai titokban több olyan „szénbomba” olaj- és gázprojektet terveznek, amelyek katasztrofális globális hatást gyakorolnának az éghajlatra, amivel felülmúlnák a nemzetközileg elfogadott hőmérsékleti határértékeket – derül ki a Guardian kutatásából.

Az exkluzív adatok azt mutatják, hogy ezek a cégek valójában több milliárd dolláros fogadásokat kötnek az emberiség ellen. Hatalmas befektetéseik az új fosszilis tüzelőanyag-termelésbe csak akkor térülhetnek meg, ha az országok nem tudják gyorsan csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást. Pedig a tudósok szerint létfontosságú lenne fellépni a szén-dioxid-kibocsátás ellen.

Az olaj- és gázipar rendkívül változékony, de hihetetlenül jövedelmező, különösen akkor, amikor az árak magasak – mint jelenleg az infláció miatt.

Az ExxonMobil, a Shell, a BP és a Chevron az elmúlt három évtizedben közel 720 milliárd forint nyereséget termelt,

a BP főnöke a legutóbbi áremelkedések hatására a vállalatot „pénzgépként” jellemezte.

Életveszélyben az emberiség

Az elkövetkező évek kolosszális kifizetései ellenállhatatlannak tűnnek az olajtársaságok számára, annak ellenére, hogy a világ klímatudósai februárban kijelentették, hogy a fosszilis tüzelőanyagok további felhasználása azt jelentené, hogy elszalasztjuk az utolsó esélyt arra, hogy „mindenki számára élhető és fenntartható jövőt biztosítsunk”.

Ahogy António Guterres, az ENSZ főtitkára áprilisban figyelmeztette a világ vezetőit,

A fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünk megöl minket.

A tervezett projektek részletei nem könnyen hozzáférhetők, de arról tudomásunk van, hogy

Rovatok