Index Vakbarát Hírportál

Különleges felfedezést tett az egyik marsjáró

2022. május 12., csütörtök 18:10

A NASA marsjárója, a Curiosity készített egy felvételt a vörös bolygón, amelyen egy már-már mesterségesen kialakítottnak tűnő barlangbejárat látható.

A felvételt a NASA tette közzé. Állításuk szerint május 7-én, a Curiosity missziójának 3466. napján készült. 

A ScienceAlert portál szerint azonban nem valószínű, hogy a marslakók rejtekhelyét vagy egy másik dimenzióba vezető portált talált volna meg a marsjáró. Ehelyett az tűnik a lehetséges magyarázatnak, hogy

a kisebb, a képen is látható szikladarabok törhettek ki a „bejárat” helyéből,

valamilyen nagyobb, természetes nyomás – például egy-két marsrengés – következtében (mint megírtuk, az eddig észlelt legnagyobb marsrengés pont három nappal azelőtt volt, hogy ez a fotó elkészült).

Ezt a feltételezést erősíti az is, hogy a kép bal felső sarkában is látható egy nagyobb repedés a természeti képződményen. A kép elemzését azonban nehezíti, hogy a felvétel alapján nem egyértelmű, hogy pontosan mekkora méretű dolgok láthatók rajta. A ScienceAlert szerint az sem lehetetlen, hogy valójában csak néhány hüvelyk nagyságú ez a rés.

A NASA összeállítást közölt a Mars-felvételekről

A NASA egyébként nemcsak ezt az egy fotót tette közzé arról a napról, hanem egy nagyobb összeállítást is közölt a fentihez hasonló kis képekből, amelyek ugyanazon a napon – és vélhetően helyen – készültek. Egy, a Mars-felvételeket rendszeresen feldolgozó képszerkesztő ezeket megpróbálta összeszerkeszteni és kiszínezni, aminek ez a montázs lett a végeredménye.

A felvételeket készítő Curiosity marsjáró még 2012-ben landolt a vörös bolygón, és azóta számos érdekes felvételt készített a bolygón.

Rovatok