Index Vakbarát Hírportál

Hormonpótló kezelésekkel orvosolják a gyógyszerhiányt

2022. május 21., szombat 12:59

A gyógyszerészek hormonpótló alternatívákat kínálnak a gyógyszerellátás hiányának kezelésére. Menopauzában szenvedő nők ezrei küzdöttek azért, hogy hozzájussanak a kulcsfontosságú gyógyszerekhez.

A gyógyszerészek nagyobb szabadságot kapnak az alternatív hormonpótló termékek kiválasztásában, ha az eredeti receptre felírt készlet elfogyott.

A brit kormány hormonpótlókezelés-ellátó munkacsoportja, amelyet a széles körű hiány kezelésére hoztak létre, megállapodott a súlyos gyógyszerhiányról szóló protokollról, hogy a gyógyszerészek nagyobb befolyással rendelkezzenek, ahogy ezt régóta követelik.

Ez azt jelenti, hogy a nőknek a gyógyszertárban felajánlhatnak egy másik terméket a tüneteik enyhítésére, ha a szokásos gyógyszerük elfogyott.

Menopauzás nők jutnak segítséghez

Menopauzás nők ezrei küzdöttek azért, hogy hozzájussanak a kulcsfontosságú gyógyszerekhez, ami online cserékhez és feketepiacon kínált gyógyszerekhez vezetett – írja az Independent.

Az új bejelentésben a kormány közölte, hogy a közelmúltban újabb szállítmányok érkeztek a népszerű Oestrogel, Ovestin és Premique Low Dose készítményekből.

A Premique már jól hozzáférhető, míg az Oestrogel és az Ovestin gyártói az Egyesült Királyságban az ellátás növelésén dolgoznak. Sajid Javid, egészségügyi és szociális gondozásért felelős miniszter elmondta,

azon dolgozunk, hogy a hormonpótló terápia mindenki számára elérhető legyen, akinek szüksége van rá, és örömmel látom, hogy a beszállítók tovább növelik néhány termék kínálatát, ami az együttműködésről tanúskodik.

Több táppénz kiadását engedélyezik, hogy a nők hozzáférhessenek a szükséges gyógyszerekhez. Claire Anderson professzor, a Royal Pharmaceutical Society elnöke elmondta,

Örömmel fogadtuk a hírt, hogy több betegszabadságot vezettek be a hormonpótló terápiás készítményekre vonatkozóan. Ez a rövid távú intézkedés segíteni fogja a nőket, hogy hozzáférjenek a nehezen beszerezhető gyógyszerekhez.

A készletek hatékony felhasználását biztosító intézkedések és a megnövelt kínálat biztosítása kulcsfontosságú – hangsúlyozta a hormonpótlókezelés-ellátási munkacsoport vezetője, Madelaine McTernan.

Nagyon bátorítónak tartom az ágazaton belüli konstruktív elkötelezettséget és azt a lelkesedést, amellyel a beszállítók és a gyógyszerészek együtt kívánnak működni velünk e kihívás megoldása érdekében. Kritikus fontosságú, hogy olyan intézkedésekre összpontosítsunk, amelyek biztosítják, hogy a készleteket a leghatékonyabban tudjuk felhasználni, miközben a kínálat növelését is biztosítjuk.

Rovatok