Index Vakbarát Hírportál

Állítólag szuperhatékony ez az elhízás elleni gyógyszer

2022. május 12., csütörtök 09:18

Az új súlycsökkentő gyógyszerrel 24 kilós fogyást értek el a klinikai vizsgálatok során.

A túlsúlyos emberek átlagosan 24 kilogrammot fogytak, amikor a legnagyobb dózisú, új éhségcsillapító gyógyszerrel kezelték őket egy nagy klinikai vizsgálat során – írja a NewScientistA természetes étvágycsökkentő hormonokra hasonlító gyógyszer átlagosan 22,5 százalékos testsúlycsökkenést eredményezett a kísérletben résztvevőknél, akik hetente kaptak injekciót.

A tirzepatid nevű gyógyszer a GLP–1 (glükagonszerű-peptid–1, ami lassítja a gyomor kiürülését és csökkenti az étvágyat) és GIP (glukózdependens inzulinotrop peptid), kiválasztását a cukorfogyasztás okozza, a 2-es típusú diabétesz fő rizikótényezője) néven ismert két hormon szintetikus utánzatát egyesíti, amelyeket a beleink evés után természetesen felszabadítanak, hogy jóllakottnak érezzük magunkat. Egy klinikai vizsgálatban kilenc országban több mint 2500 embert kértek fel – akik átlagosan 105 kilogrammot nyomtak kiinduláskor –, hogy hetente adjanak be maguknak alacsony, közepes vagy nagy dózisú tirzepatidinjekciót vagy placebót 72 héten keresztül.

A leghatékonyabbnak a tirzepatid nagy dózisa bizonyult, átlagosan 24 kilogramm súlycsökkenést eredményezett, ami 22,5 százalékos testtömegcsökkenésnek felel meg.

Ehhez képest a placebót szedő résztvevők átlagosan mindössze 2 kilogrammot adtak le. Az eredményeket a gyógyszert fejlesztő amerikai gyógyszeripari óriás, a Lilly jelentette be.

2021 júniusában az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága jóváhagyott egy másik elhízás elleni gyógyszert, a szemaglutidot, ami szintén tartalmazza a GLP1 hormon szintetikus hasonmását, de GIP-et nem. A szemaglutid is elősegíti a fogyást, de nem olyan drasztikusan, mint a tirzepatid: átlagosan 15 százalékkal csökkentette a súlyt, ami arra utal, hogy a GIP komponens ráerősít a fogyási mechanizmusra.

A szemaglutidhoz hasonlóan a tirzepatid is kiválthat mellékhatásokat, például hányingert, hányást, hasmenést és székrekedést, amik a dózis emelésével súlyosbodnak.

Az orvosok szemaglutiddal és tirzepatiddal kapcsolatos tapasztalatai azt mutatják, hogy ha alacsony dózissal kezdik a kúrát és ezt csak fokozatosan növelik, akkor elkerülhetők a mellékhatások

– mondja Joseph Proietto, a Melbourne-i Egyetem munkatársa.

Az elhízás elleni gyógyszerek egyik előnye, hogy a kúra bármikor megszakítható, szemben a bariátriai sebészeti (elhízás sebészeti úton való kezelése) beavatkozásokkal, mint például a csőgyomorképzés vagy a gyomoráthidalás, amik végleges elváltozásokat okoznak. De az is igaz, hogy a gyógyszereket folyamatosan szedni kell, míg a műtétek után nincs ilyen állandó teendő.

A gyógyszer engedélyezése előtt a Lilly gyógyszergyár célul tűzte ki, hogy 104 hétig figyelemmel kíséri a cukorbetegeket, akik részt vettek a tirzepatid klinikai vizsgálatában, hogy kiderüljön, hasznos-e a gyógyszer a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is.

(Borítókép: Lisa Maree Williams / Getty Images)

Rovatok