Index Vakbarát Hírportál

Robot végezheti a műtéteket Pécsett

2022. május 24., kedd 09:49

Robotsebészeti beavatkozásokat is végezhetnek a jövőben a pécsi klinikán nőgyógyászati, sebészeti, urológiai, fül-orr-gégészeti és szívsebészeti műtéteknél.

Nőgyógyászati, sebészeti, urológiai, fül-orr-gégészeti és szívsebészeti beavatkozásokat is elvégezhetnek azzal a sebészeti robottal, amelyet hamarosan szolgálatba állít a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központja (KK).

A helyreállítási és ellenálló képességi program (RRF) 3,8 milliárd forintos keretéből finanszírozott sebészeti robot szállítójával rövidesen lezárják a tárgyalásos közbeszerzési eljárást, így az első műtétekre még ebben az évben sor kerülhet.

A Janus Pannonius klinikai tömbbe kerülő eszköznek köszönhetően a vidéki egyetemek közül elsőként a pécsin jöhet létre a hazai robotsebészeti program bázisa – írja az MTI.

A magyar robot, amitől senki nem fél

Domán Istvánnak köszönhetően a robottechnológia alkalmazásában élen járunk: Magyarország volt a negyedik olyan ország Európában, ahol az eszköz használatba került. Már több mint 30 műtéten van túl Magyarországon az a speciális robot, amelynek segítségével minden eddiginél pontosabban lehet végrehajtani a térdprotézisek beültetését.

A MOZGÁSANALÍZIS ALAPJÁN VÉGZETT CSÍPŐPROTÉZIS BEÜLTETÉSÉT IS ELSŐKÉNT KEZDTE EL MAGYARORSZÁGON.

A beültetés pontosságának javítása, valamint a kisebb invazivitás érdekében eddig is történtek technológiai előrelépések, mint például a PS-sablonokkal végzett műtétek, ám ezeknél is – akárcsak a hagyományos műtéteknél – a lágyrészbalansz megítélésében a sebész csak az érzékszerveire tud hagyatkozni, viszont a Magyarországon alkalmazott robottechnológia az első a világon, mellyel a térd körüli lágyrészek feszessége objektíven mérhető, számszerűsíthető, és az eredmények birtokában személyre szabott implantátumpozíció határozható meg. Az eljárással végzett műtétek után pedig egyértelműen gyorsabb felépülést, jobb térdfunkciókat és sokkal magasabb elégedettséget tapasztalunk. 

Rovatok