Index Vakbarát Hírportál

Tudja, ki az a pünkösdi király? Oldja meg a kvízt, és megtudja!

2022. június 5., vasárnap 06:38

Ma van pünkösd vasárnap, és a rákövetkező hétfő 1993 óta hivatalos ünnep, a 13 piros betűs ünnepek egyike. De hogy mit is ünneplünk ezen a napon, nem feltétlenül közkeletű.

Az biztos, hogy a karácsony és a húsvét mellett ez a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe, és ahogyan a legtöbb egyházi ünnepnek, úgy a pünkösdnek is ősi pogány időkre lehet visszavezetni eredetét.

Ez az év egyik legvitálisabb időszaka is, nem véletlen, hogy ezen a napon egyben a termékenységet és a nászt is dicsőítik, hasonlóan, mint ahogy május elején a berobbanó és burjánzó életet. Minden virágba borult már, sőt, lassan termőre fordul a természetben, a pünkösd szimbólumai ezért pünkösdi rózsa, a jázmin és a bodza. De tudja-e a részleteket, mi minden kötődik még ehhez az ünnephez?

Minden kérdés megválaszolására 40 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

(Borítókép: pünkösdölő iskolások a Vasi Múzeumfaluban 1987. június 7-én, ahol az egykor népszerű népszokást elevenítették fel a megye kisiskolásai. A hagyomány szerint a választott pünkösdi király, illetve királyné varázslatai révén a nyár eljövetelét és a bő termést biztosítja a pünkösdöléssel. A fiúk és virágkoszorús lányok házról-házra járnak, s varázslatukkal kívánnak jó termést a gazdának. Fotó: Czika László / MTI)

Rovatok