Index Vakbarát Hírportál

Már fejlesztik a majomhimlőteszteket

2022. június 6., hétfő 17:20

Új piacot nyitott meg a majomhimlő, a diagnosztikai cégek már megkezdték a fertőzés kimutatására szolgáló tesztek kifejlesztését. A szakértők szerint azonban nem lesz akkora az érdeklődés a tesztek iránt, mint a koronavírus esetében volt.

A majomhimlő közel sem olyan fertőző és nem is jelent akkora veszélyt, mint a koronavírus, ezért az elemzők szerint nem lesz akkora a tesztek iránti igény, mint a koronavírus-járvány idején volt. A majomhimlő ugyanis jellemzően szoros érintkezés útján terjed, és influenzaszerű tüneteket és gennyes bőrelváltozásokat okozhat, amelyek általában heteken belül maguktól megszűnnek – írja a Reuters.

A koronavírussal ellentétben a majomhimlő terjedésének megfékezésére már rendelkezésre állnak vakcinák és kezelések, valamint létezik olyan teszt is, amely képes kimutatni a fertőzés jelenlétét. Az elemzők szerint az új piaci rés tompíthatja a koronavírusteszt-eladások várható lassulását, mivel a majomhimlő egyre nagyobb aggodalmat kelt.

Daniel Bausch, a FIND, a diagnosztikai világszövetség vezetője szerint azonban nem lesz szükség tesztek százezreire, úgy, mint a koronavírus esetében. 

Nem ez lesz a következő Covid (…) szóval nem hiszem, hogy hatalmasak az igények

– mondta Daniel Bausch. 

Az olyan országok, mint Svájc és Hollandia, ahonnan csak néhány esetet jelentettek, egyelőre elegendő kapacitással rendelkeznek a majomhimlőgyanús esetek kivizsgálására. Nagy-Britannia, ahol már több mint kétszáz esetet azonosítottak, a kapacitás bővítésén dolgozik. 

Mint megírtuk, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egy hét alatt csaknem háromszorosára, 780-ra növekedett a majomhimlős esetek száma Afrikán kívül. A legtöbb új esetet Európában, Észak-Amerikában, valamint kis számban Mexikóban, Argentínában, Marokkóban és az Egyesült Arab Emírségekben azonosították. A legtöbb fertőzöttet az Egyesült Királyságban regisztrálták eddig, 207-et, ezt követi Spanyolország 156-tal és Portugália 138-cal.

(Borítókép: Majomhimlőtesztek. Fotó: Reuters / Dado Ruvic / Illustration / File Photo)

Rovatok