Index Vakbarát Hírportál

Az agy is forrósodik, ha pörög

2022. június 19., vasárnap 13:03

Érezte már, hogy felforr az agya? Az nem volt véletlen.

A kocsi motorjától az okostelefonig minden melegedni kezd, ha keményen dolgoztatjuk, és ez az emberi aggyal sincs másként. Egy friss kutatás szerint az agy egyes területeinek hőmérséklete nemtől, napszaktól és egyéb tényezőktől függően akár a 40 Celsius-fokot is elérhetik. Az emberi test normál átlaghőmérséklete valamivel kevesebb, mint 37 fok.

Az eredményt a brit orvosi kutatások tanácsa (MRC) molekuláris biológiai laboratóriuma közölte, ahol egy mágneses rezonanciás spektroszkópia nevű eljárással vizsgáltak negyven egészséges, 20–40 éves önkéntest. Az agy hőmérsékletének mérésére korábban csak agysérüléseknél nyílt lehetőség.

Az új eljárással azonban közvetlen beavatkozás nélkül sikerült négydimenziós méréseket végezni, mindezt ráadásul napközben folyamatosan, amivel a napi életritmus (cirkadián ritmus) hatásáról is tudtak adatokat gyűjteni.

A legnagyobb meglepetés, hogy az egészséges emberi agy olyan hőmérsékletet érhet el, amit bárhol máshol a testben lázként diagnosztizálnánk

– emelte ki a kutatást végző John O’Neill.

Az emberi agy átlagos hőmérséklete 38,5 fok. A női agy átlagosan 0,4 fokkal melegebb a menstruációs ciklus hatása miatt. A legmagasabb mért hőmérséklet 40,9 fok volt az agyban. A hőmérséklet napszaktól függően egyfokos ingást mutatott.

Megtudtuk, hogy az agy hőmérséklete csökken este, mielőtt lefekszünk, és napközben emelkedik. Jó okunk van feltételezni, hogy ennek a napi változékonyságnak komoly szerepe van az agy hosszú távú egészségében – ezt fogjuk vizsgálni a következőkben

– mondta O’Neill.

Agyi sérüléseken átesett embereket vizsgálva még változatosabb hőmérsékleteket mértek: 32,6 foktól 42,3 fokig. Az adatok emellett arra utaltak, hogy az idősödéssel emelkedik az agy hőmérséklete, és az agyhőmérséklet-szabályozás fontos mutató lehet az agyat érő sérülések túlélése vagy a később kialakuló rendellenességek előrejelzése szempontjából.

(Science Alert)

Rovatok