Index Vakbarát Hírportál

Elképesztően kreatív módszerrel kémkedtek Izrael ellen

2022. június 27., hétfő 07:00

Csak meg kellett adni a helyet, és a Strava mutatta az ott mozgók adatait.

Az izraeli hadsereg tagjai után kémkedhettek meg nem nevezett ellenséges erők egy népszerű fitneszalkalmazás segítségével, jelentette a FakeReporter izraeli magánhírszerző cég. 

A Strava egy Kaliforniában fejlesztett, iOS-on és Androidon is elérhető program, amely GPS segítségével naplózza a biciklizést és a futást, amit a felhasználó köridők követésére használhat, vagy a közösségi médiában is megoszthat. Jelenleg mintegy 95 millió felhasználója van a világ 195 országában.

A FakeReporter szerint egy gyanús felhasználó „Ez Shehl” néven egy hamisított útvonalat töltött fel a platformra, ezután névvel, fotóval, lakcímmel megkapta, kik futottak még a környéken. A szóban forgó környék az izraeli titkosszolgálat, a Mossad központja volt. Az említett adatokat akkor is kiadta a Strava, ha az adott fiókot minden szinten privátra állították be.

A Guardian által megismert példában az izraeli nukleáris program egyik munkatársának mozgása volt követhető különböző katonai létesítményekben és külföldön.

Miután a cég értesítette az izraeli hadsereget a sebezhetőségről, felhívták a fejlesztő figyelmét is a problémára. Az izraeli hadügyminisztérium egyik magas rangú munkatársa úgy nyilatkozott, hogy ismereteik szerint mintegy száz főt érinthetett a hiba.

A Strava biztonságosságával kapcsolatban 2018-ban merültek fel először kétségek, amikor a cég közzétett egy világtérképet, amelyen minden fitnesztevékenység látható volt, többek között titkos afganisztáni és szíriai amerikai támaszpontok, illetve egy magányos biciklista az 51-es körzet nevű, legendásan titkos, nevadai katonai kutatótelepen. A Strava akkor azzal védekezett, hogy nyilvános információkat használtak.

A most felmerült üggyel kapcsolatban a Strava közölte: az adatok biztonsága nagyon fontos számukra, és intézkedtek a sebezhetőség megszüntetése érdekében. A FakeReporter igazgatója, Achiya Schatz szerint azonban kérdéses, hogy ez a felhasználók számára is megoldást jelent-e.

Az ismertté vált helyzet ellenére nem tűnik úgy, hogy az izraeli biztonsági szervek ugrottak a problémára. Annak ellenére, hogy a Strava jelentős változtatásokat hajtott végre az adatkezelésében, a felhasználók összezavarodhatnak, és kikerülhetnek az adatok akkor is, ha privátra állítják a fiókjuk.

– figyelmeztetett Schatz.

(BBC, The Guardian)

Rovatok