Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan bemutatják a James Webb első képeit

2022. július 1., péntek 11:02

Július közepén láthatja a nagyközönség az üzembe helyezett űrteleszkóp első munkáit.

A NASA szerdán bejelentette, hogy kitűzték a James Webb űrteleszkóp első képeinek hivatalos bemutatóját. Az űrtávcsőért felelős tudományos központban tartott sajtótájékoztatón és a képek várható tartalmáról, valamint az eszköz első éves tudományos munkájáról is elárultak részleteket.

A NASA ugyan már közreadott olyan képeket, amelyek a JWST beüzemelése és kalibrációja során készültek, a két hét múlva megtekinthető képek lesznek az első, hivatalosan is üzemelő űrteleszkóppal készültek. A hivatalos bemutató július 12-én lesz.

Arról, hogy miket láthatunk majd, annyit árultak el, hogy bár a képek látványosak lesznek, a belőlük származó tudás lesz az, amit nem kaphatunk meg más csillagászati eszköztől, csak a James Webbtől. A képek megmutatják majd, hogy a Webb mennyivel messzebb lát a múltba, továbbá megismerhetünk egy exobolygóról készült színképet is, amellyel egy másik csillagrendszerben keringő világ anyagi összetételét ismerhetjük meg.

A fő különbség az új tudományos információban, hogy nagyobb hullámhosszokat, infravörös hullámhosszokat nyit meg előttünk, amilyeneket nem láthattunk azelőtt

– mutatott rá Jonathon Gardner, a Webb helyettes tudományos vezetője.

Az obszervatórium tudományos programjáról elmondták, hogy az első évben mind a négy fő műszer részt vesz a kutatásban, amelynek célja a világegyetem történetének időbeli pontos meghatározása a kezdetektől a Naprendszer kialakulásáig. A Webb láthatja majd az első csillagokat és galaxisokat.

Bizonyos értelemben mi vagyunk az obszervatórium első használói, és tudatában vagyunk, hogy azoknak a mérnököknek és tudósoknak a vállán állunk, akik az elmúlt fél évben azon dolgoztak, hogy ez létrejöhessen

– fogalmazott Klaus Pontoppidan, az űrtávcsőt üzemeltető tudományos központ, az STScI programvezetője.

A James Webb egy több évtizedes szellemi és anyagi befektetéssel létrehozott tudományos eszköz. A tudósok megerősítették, hogy elegendő üzemanyag van a fedélzetén, hogy akár 20 évig folytassa a tudományos munkát.

(Space.com)

Rovatok