Index Vakbarát Hírportál

Felzárkózóban a kínai chipgyártás

2022. július 21., csütörtök 09:42

Csendben elkezdtek 7 nanométeres technológiájú lapkákat gyártani.

Kína legnagyobb chipgyártója, a SMIC a harmadik legnagyobb félvezető-tervező és gyártó üzemévé lépett elő, a tajvani TSMC és a koreai Samsung mögött. A SMIC töretlen fejlődését jelentős állami támogatás és a globális piacvezető TSMC-től elcsábított szakemberek segítik, és mint kiderült, már egy éve 7 nanométeres technológiájú chipeket gyártanak. Utóbbi azért érdekes, mert az eredményt a kínai gyár nem verte nagydobra, piaci jelentéseiben sem említette, a félvezetőkben jártas szakemberek 

termékeiket vizsgálva szembesültek a ténnyel.

A félvezetőgyártásban a nanométer a tranzisztor hosszát jelöli. Minél kisebb, annál több tranzisztor nyomtatható egy lapkára, ami így nagyobb számítási teljesítményre képes kisebb energiafogyasztás mellett. A miniatürizálás a technikai és gazdasági verseny egyik legfontosabb területe.

Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma korábban minden olyan technológia exportját megtiltotta, amely 14 nanométeresnél fejlettebb chipek előállításához használható. A 14 nanométeres chipek előállításához használt EUV-litográfia ugyanakkor a jóval fejlettebb, 7 nanométeres félvezetők előállításra is alkalmas.

A SMIC a kriptovaluta-bányászó eszközöket gyártó MinerVa szerint 2021 júliusa óta gyárt és szállít nekik 7 nanométeres chipeket.

A jelenlegi piacvezető TSMC és Samsung legfejlettebb chipjei jelenleg 5 nanométeres technikájúak, és mostanában indulnak a 3 nanométeres chipek gyártása. A SMIC lemaradása tehát továbbra is két generáció, de a képhez hozzátartozik, hogy jelenleg Amerikában és Európában sincs olyan cég, amely technikai színvonal terén utolérné bármelyik ázsiai gyártót.

(SemiAnalysis)

Rovatok