Index Vakbarát Hírportál

Hídnak ütközött a SpaceX rakétája

2022. augusztus 7., vasárnap 10:10

Elhalasztották a Nemzetközi Űrállomás következő legénységének fellövését.

Elon Musk űrvállalata a SpaceX sajtótájékoztatón közölte, hogy szeptember végére halasztották következő emberes küldetésük, a Crew–5 indítását, mivel baleset érte a fellövéshez használt Falcon-9 rakétát. 

A Falcon-9 július közepén sérült meg, amikor Kaliforniából Texasba szállították tesztelésre és kamionos szállítás közben egy hídnak ütközött.

Felmértük a kárt. Csak kicsit horpadt be, de azért volt károsodás. Kicseréltük a tömítéseket és pár más alkatrészt

– mondta Benjamin Reed, a SpaceX emberes repülésekért felelős igazgatója. Reed hozzátette, hogy a javításokat követően alaposan letesztelték a rakétát és a Crew–5 legénységet is tájékoztatták az esetről, akik biztosak benne, hogy biztonságos útjuk lesz. (Az alábbi videón nem a szóban forgó eset, hanem egy Falcon-9 szállításáról sok évvel korábban készült felvétel látható.)

A Crew–5 négy fős legénységet vinne a Nemzetközi Űrállomásra: az amerikai Nicole Mannt és Josh Cassadát, a japán Koicsi Wakatát és az orosz Anna Kikinát.

Mint ismert, Kikina lesz a SpaceX első orosz utasa, miután az ukrán invázió miatt kialakult feszült helyzetben sikeresen megegyezett a NASA és a Roszkozmosz az utascseréről egymás űrhajóin.

A Roszkozmosznál Dimitrij Rogozint váltó új vezető Jurij Boriszov azt is tisztázta, hogy korábbi kijelentése, miszerint 2024 után kiszállnak a Nemzetköz Űrállomás üzemeltetéséből, nem azt jelenti, hogy elhagyják az űrállomást, amikor két év múlva lejár az üzemeltetésről kötött nemzetközi egyezmény hatálya. Boriszov szerint az ezt követő időszakról is szeretnének tárgyalni és megfelelő előkészítéssel 2024 után távoznának az oroszok a veterán űrállomásról.

(Space.com)

Rovatok