Index Vakbarát Hírportál

Megegyeztek az amerikai zenekiadók a streamingszolgáltatókkal

2022. szeptember 1., csütörtök 12:21

Nem volt kifizetődő a pereskedés, inkább mindkét fél engedett.

Az amerikai zenekiadók szövetsége (NPMA) szerdán közleményben tudatta, hogy megegyeztek a streamingszolgáltatások üzemeltetőit tömörítő digitálismédia-szövetséggel (DiMA) a 2023 és 2027 között a kiadókat illető jutalékról. A megegyezés értelmében a bevételek 15,35 százaléka illeti a zeneműkiadókat az említett négy évben.

Az NPMA eredetileg 20 százalékos részesedést szeretett volna kapni, de miután a 2018–2022-es időszakkal kapcsolatos megegyezés elmaradása pereskedéshez és több millió dolláros költséghez vezetett, inkább engedtek a követeléseikből.

Az említett jogi csata júliusban győzelemmel zárult a kiadók számára, az Amazon, Apple, Google, Spotify és társai ellen. A bíróság döntése értelmében a streamingbevételekből 11,4 százalék helyett 15,1 százalék illette a jogtulajdonosokat, az elmaradt haszon azonban az évekig elhúzódó pereskedés miatt elenyészett.

A DiMA elnöke, Garett Levin a megegyezésről úgy nyilatkozott, hogy az iparág fejlődését szolgálja, ha a tárgyaló felek jóhiszeműen ülnek az asztalhoz, és kiemelte, hogy új lehetőségek nyílnak a kiadók és a streamingszolgáltatások közötti együttműködésre.

(Variety)

Rovatok