Index Vakbarát Hírportál

A NASA másodszor is elhalasztja az Artemis–1 indítását

2022. szeptember 3., szombat 17:52

Az amerikai űrkutatási hivatal eddigi legnagyobb teljesítményű rakétájának indítását egy héten belül másodszor is lefújták, írja a BBC.

A bejelentésre az után került sor, hogy világossá vált: a mérnökök néhány óra alatt nem tudják kijavítani a tartós hidrogénszivárgást. A hidrogénszivárgást először ma reggel észlelték, nem sokkal az után, hogy a rakétát folyékony hidrogénnel kezdték el tankolni.

A csapat három hibaelhárítási kísérletet tett, a harmadik alkalom után a mérnökök azt javasolták, hogy ismét halasszák el a rakéta fellövését.

The #Artemis I mission to the Moon has been postponed. Teams attempted to fix an issue related to a leak in the hardware transferring fuel into the rocket, but were unsuccessful. Join NASA leaders later today for a news conference. Check for updates: https://t.co/6LVDrA1toy pic.twitter.com/LgXnjCy40u

— NASA (@NASA) September 3, 2022

A Földről való felszállási kísérleteket hétfőn műszaki és időjárási problémák egyvelege hiúsította meg.

A jármű 2,7 millió liter folyékony hidrogént és oxigént éget el, hogy a Földről való elrugaszkodáshoz szükséges tolóerőt biztosítsa.

Amikor azonban az irányítók elküldték a parancsot a hidrogéntartály feltöltésére, riasztás jelezte, hogy szivárgás van.

A Space Launch System (SLS) rakéta szombati indítási kísérletét a helyi idő szerint 14:17-kor kezdődő kétórás időablak kezdetére tervezték, írja a BBC.

(Borítókép: Az Artemis–1 a Kennedy Űrközpont indítóállásán 2022. szeptember 3-án. Fotó: Gregg Newton / AFP)

Rovatok