Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai hadsereg megrendelte a Microsoft harci holoszemüvegét

2022. szeptember 7., szerda 05:44

Az első változat elvérzett a terepen, de az újat szerették a katonák.

Az Egyesült Államok hadserege megkapta az első 5000 darabot a Microsoft HoloLens 2 kiterjesztett valóság szemüvegének katonai célokra alkalmazott változatából a Bloomberg jelentése szerint. Az ország hadügyi beszerzési hivatala 373 millió dolláros rendelést adott le az eszközre, de azokat csak azután vették át, hogy megfeleltek a hivatalos teszteken.

Az integrált vizuális támogató rendszer kifejezést takaró IVAS fő célja, hogy a katonák helyzetfelismerését segítse új generációs éjjellátó képességgel, térkép megjelenítésével, vagy azzal, hogy a fegyver céloptikájának képét a szemüvegre vetíti. Emellett kiképzésre is használható, például a virtuális világban jelen lévő ellenfél leküzdésének gyakorlásával.

Polcról harcba?

A Microsoft 2018-ban kötött először félmilliárd dolláros szerződést az amerikai hadsereggel 100 ezer szemüveg szállítására. Ekkor azonban botrány tört ki a vállalaton belül, amikor a mérnököket elfelejtették tájékoztatni arról, hogy lényegében fegyverfejlesztésen dolgoznak.

A HoloLens civil változata a boltokban 3500 dolláros áron szerezhető be, az egészségügyben és a NASA-nál is használják.

2021 márciusában új keretszerződést kötött a két fél 120 ezer szemüveg szállításáról, 21,9 milliárd dollár értékben. A cég vezérigazgatója, Satya Nadella ekkor már valamivel nyíltabban és karakánabban kiállt és közölte, hogy „nem szándékoznak technológiát visszatartani a demokrácia védelmét szolgáló intézményektől”.

Utolérték magukat

A tesztelés különösen fontos az amerikai hadseregnek, ugyanis a valós harci cselekményeket nem is egyszerű és nem is mindig kifizetődő számítógépes játékká formálni. Az IVAS rendszer első generációját 2007-ben Irakban tesztelték élesben, de a kipróbálásra kijelölt alakulat tagjai egyszerűen gyűlölték, mert nehéz volt és akadályozta őket a küldetésük végrehajtásában, ha épp nem vált működésképtelenné az esőben.

A Microsoft ezután nem bízott semmit a véletlenre, és a katonákat is bevonta a fejlesztésbe. Körülbelül ezzel egy időben elterjedtek az okostelefonok is. 

Az eszköznek természetesen nagyon hasznosnak kell lennie, hogy a katona szívesen vigyen a harcba magával egy extra rádiót, tölthető akksit és ormótlan, milliós értékű szemüveget. Az új IVAS a régi csőlátásos rendszer helyett egy új éjjellátóval és hőképalkotóval örvendeztette meg őket, ami majdnem természetes látószöget ad. Szintén nagyon jól jöhet az idegen feliratokat élőben lefordító alkalmazás, vagy egy épület taktikai térképe a falakon átlátás képességével.

Az amerikai hadsereg az elmúlt évtizedben 32 milliárd dollárt költött futurisztikus egyéni felszerelések fejlesztésére. A Microsoftnak ezúttal már nemcsak a tízmilliárd dolláros Azure felhőszolgáltatással, hanem rendes harctéri technikával is sikerült betennie a lábát a katonai-ipari komplexum berkeibe.

(Interesting Engineering, Tech Radar, YouTube)

Rovatok