Index Vakbarát Hírportál

A metaverzum dubaji sikertörténete

2022. szeptember 8., csütörtök 07:44

Esküvő, oktatás, kórház – ezek mind a metaverzumban és Dubajban vannak.

Dubaj a metaverzum gazdaságába igyekszik betörni, 40 000 virtuális munkahelyet akar létesíteni, és öt év alatt 4 milliárd dollárral növelné a város GDP-jét.

A kormány célja, hogy globális szabványokat dolgozzon ki a felhasználók számára, biztonságos platformokat hozzon létre, valamint infrastruktúrát és szabályozást dolgozzon ki a technológia alkalmazásának felgyorsítása érdekében.

A modern koronaherceg terve

A Sheikh Hamdan bin Mohammed dubai koronaherceg által elindított projekt támogatja a kormány azon törekvését, hogy öt év alatt ötszörösére növelje a blokklánc- (hálózatokban megosztott információ biztonságos kezeléséért felelős) cégek számát. Dubaj már több mint 1000 vállalatnak ad otthont a metaverzum- és a blokkláncszektorban, amelyek 500 millió dollárral járulnak hozzá a nemzetgazdasághoz, mondta a koronaherceg.

Fő cél a tehetségek támogatása, a képességekbe való befektetés és megfelelő támogatás a metaverzum-oktatásban résztvevőknek – a fejlesztőknek, tartalomkészítőknek és a digitális platformok metaverzum közösségében élő felhasználóknak.

A város legnagyobb vállalatai máris bejelentették, hogy beszállnak a metaverzumprojektbe: az Emirates bejelentette, hogy kiterjeszti a technológia használatát, míg a Damac Group digitális városok építését tervezi.

Az Egyesült Arab Emírségek már eddig is élen járt az állami és magánszektor metaátalakításában, sőt, Dubajban rendezték meg a világ első metaverzum-esküvőjét.

Ispotály avatároknak

A Thumbay Group egészségügyi cég metaverzumban lévő kórházát fejleszti virtuális konzultációk céljából, hogy októberre, mikor megnyílik, már a betegek avatárjai konzultálhassanak az orvosokkal. Az egészségügyi turizmus fellendítését célzó fejlesztésben a betegek láthatják, hogy néz ki a metaverzumkórház, hogy integrálódik a mesterséges intelligencia a kórház rendszerébe. Az egyik előnye, hogy nincs szükség személyes papírokra, a kamerák felismerik és rögzítik a páciens autóját és arcát, ezek alapján előkészítik kórlapját, vagy receptjét.

A Thorday Group AR- és VR-technológiával segíti azokat a tartós ápolásra szoruló betegeket, akik több mint hat hónapig kórházi ágyhoz kötöttek. A kórházi headsetekkel az ágyból is láthatják otthonaikat, ami a honvágy csillapításán túl pszichésen is erősítheti a betegeket, és elősegítheti a gyógyulásukat. Az egyik páciensük például, egy autóbalesetben lebénult férfi, semmilyen mozgásra nem képes, csak az agya működik, de a technológiának köszönhetően virtuálisan meglátogathatja Srí Lanka-i szobáját.

(Borítókép: Dubaj városi látképe 2017. február 6-án. Fotó: Tom Dulat/Getty Images)

Rovatok