Index Vakbarát Hírportál

Titkosak maradnak az amerikai haditengerészet ufóvideói

2022. szeptember 13., kedd 06:12 | aznap frissítve

Nem adhatják oda, tyúkok ülnek rajta.

Az Egyesült Államok haditengerészete szerint az azonosítatlan repülő jelenségekről (az UFO-t váltó új betűszóval UAP) készült felvételek nyilvánossá tétele sértené az ország nemzetbiztonsági érdekeit, ezért az amerikai állam birtokában lévő összes ilyen anyag titkos. Ez derült ki a kormányzati átláthatóságért küzdő szervezet, a Black Vault adatigénylésére adott hivatalos válaszból. 

A válasz érdekessége, hogy a témával kapcsolatban nem a szokásos „se megerősíteni, sem cáfolni nem kívánjuk” típusú nulla információtartalmú közlemény, sőt a haditengerészet lényegében elismerte, hogy további videókkal rendelkeznek.

A kért információk kiadása sértené a nemzetbiztonsági érdekeket, mert ellenfeleink értékes információkhoz juthatnának ezekből a hadügyi tárcáról, a haditengerészeti műveletekről, gyengeségeinkről és képességeinkről. A videók emiatt részben sem adhatók közre

– fogalmazott válaszlevelében a haditengerészet közérdekű adatokért felelős igazgatóhelyettese, Gregory Cason. 

A Black Vault még 2020 áprilisában kérte, hogy tegyék elérhetővé számukra az azonosítatlan repülő jelenségként besorolt videókat, azt követően, hogy a három UAP-videó a The New York Times és a Blink–182 punkpop együttes kiugrott alapítója, Tom DeLonge közreműködésével kiszivárgott.

Korábban három UAP-videót hoztunk nyilvánosságra, amelyekkel az a kivételes tényállás, hogy nem hivatalos csatornákon keresztül kerültek ki a hivatalos nyilvánosságra hozatal előtt. Ezeket az eseteket kimerítően tárgyalta a nyilvánosság, lényegében a főbb hírszolgáltatók is hírt adtak ezekről. Tekintve, hogy e találkozásokról nagy mennyiségben érhetők el nyilvános információk, kiadásuk már nem okoz nemzetbiztonsági szempontból további károkat

– fogalmazott Cason.

Az amerikai haditengerészet és a Pentagon a közelmúltban aktív kampányba kezdett a törvényhozóknál azzal, hogy az ufók léteznek és további forrásokra van szükség a probléma egységes kezelésére és vizsgálatára. Az idén májusban tartott nyilvános meghallgatáson több, eddig nem látott (és a fentiek alapján titkos) mozgóképfelvételt is bemutattak. A meghallgatásokon kiderült például, hogy az amerikai haditengerészet pilótái 2004 óta 144 UAP-t jelentettek. Az utóbbi években látott repülő tárgyak eredete egyelőre ismeretlen és mozgásuk meghaladja a jelenleg ismert ember alkotta eszközök képességeit.

(ScienceAlert, Vice)

Rovatok