Index Vakbarát Hírportál

Dübörög a verseny a tiszta energiaforrásért

2022. szeptember 24., szombat 11:06

Újabb fúziós rekordon dolgoznak Koreában, cél, hogy 300 másodpercig 100 millió fokon tartsák a plazmát.

A Nature magazinban ismertették eredményeiket a koreai szupravezető fúziós reaktor, a KSTAR kutatói, akik 2020-ban – ahogy arról beszámoltunk – rekord hosszúságú 20 másodpercen keresztül tartották 100 millió Celsius fokon a plazmát. 

A fúzió az atommagok nagy energiákat felszabadító összeolvadása, ami a Nap energiájának forrása is. Az emberiség régóta szeretné uralma alá hajtani ezt a tiszta és végtelenül bőséges energiaforrást. Ennek technikai megvalósítása azonban rendkívül bonyolult feladat: a hasznosítható energiát termelő fúzióhoz a Nap belsejére jellemző hőmérséklet sokszorosán kell tartani a plazmát.

Az egyik probléma a fúzió irányítása, ami a legkisebb eltérések hatására is leáll. A legnagyobb kihívás a létrejövő hő kezelése, mert a több millió fokos anyagot csak mágneses levitációval vagyunk képesek megtartani – ezt nagyon nagy teljesítményű elektromágnesek teszik lehetővé, amelyek azonban idővel túlmelegednek.

Ahhoz, hogy a fúzió több energiát termeljen, mint amennyi a létrehozásához és fenntartásához szükséges, ennek a levitációnak a továbbfejlesztésére van szükség. Jelenleg két módszer van. Az egyik a perem-határolás, amely megakadályozza, hogy a plazma kilépjen a mágneses mezőből. A másik a belső határolás – ezzel kísérleteztek a KSTAR-ban. A most publikált kutatás szerint belső határolás egy nagyobb sűrűségű régiót hozott létre a plazma belsejében, amivel hatékonyabban tudtak magas hőmérsékletet generálni. Az eljárás alacsonyabb hőmérsékletet eredményezett a plazma külső részében, ami jobban kímélte a reaktor belső falát.

A koreai rekordot 2021-ben javította meg a a kínai tudományos akadémia tokamakja, amely 101 másodpercig tartotta 120 millió fokon a plazmát. 

A koreai mérnökök jelenleg KSTAR belső szerkezetének átépítésén dolgoznak a friss tapasztalatok alapján, a reaktor falának szén elemeit például volfrámra cserélik. Célkitűzésük, hogy 2025-re 300 másodpercig tudják 100 millió fokon tartani a plazmát.

(Phys.org, ScienceAlert)

Rovatok