Index Vakbarát Hírportál

A Hilton tervezi az első űrhotelszobát

2022. szeptember 25., vasárnap 13:01

Régi álmuk valósulhat meg.

A Voyager Space Holdings és a Lockheed Martin megegyezett a Hiltonnal, hogy a nemzetközi hotelvállalat tervezi a Starlab űrállomás vendégszobáját.

A Voyager Space Holdings tulajdonosa a Nanoracks nevű cég, amelyet az egykor a Reagan-kormányzat nevében a szovjet, később orosz űriparral üzletelő Jeffrey Manber alapított 2009-ben. A Nanoracks tavaly decemberben a legnagyobb nyertese volt a magánűrállomások létesítését támogató NASA-pályázatnak. A Lockheed Martinnal közösen 160 milliós támogatást kaptak a Starlab megvalósítására. A másik két nyertes a Northrop Grumman–Dynetics társulás és a Blue Origin csapata (Sierra Space, Redwire Space, Genesis Engineering, Arizonai Egyetem és nem utolsósorban a Boeing) volt – ők 125 millió és 130 millió dollárt kaptak.

A magánűrállomások támogatásának célja természetesen az élete végén járó Nemzetközi Űrállomás kiváltása. A Starlab várhatóan 2027-től kering a Föld körül.

A Voyager Space vezérigazgatója, Dylan Taylor elmondta, hogy komoly üzleti lehetőségeket látnak a kutatásfejlesztési szolgáltatások és a vendéglátás terén is. A Hiltonnak nincsenek tapasztalatai az űriparban, de Taylor szerint ez nem gond, sőt előny, hiszen nem az űrszakma szemével nézik a berendezést.

Évtizedekig az űr felfedezése hozott pozitív változásokat itt a Földön, és most a Hiltoné a lehetőség, hogy az emberek bárhová is utazzanak, ebben a különleges környezetben is javítsuk a vendégek élményét

– írta közleményében a Hilton vezérigazgatója, Christopher Nassetta.

A kihívás mindenképpen adott, mivel a jelenlegi technikai lehetőségek szintjén egy űrállomás nemcsak veszélyes, de zajos is, és főleg a legénység anyagcseréje és a fedélzeten tárolt szemét miatt rettentően büdös környezet.

A Hiltonnak azért van pár morzsa tapasztalata az űrrel kapcsolatban: Taylor elmondta, hogy 2020-ban közösen csinálták a „sütik az űrben” akciót, amikor az űrhajósok csokis teasütit süthettek maguknak a Nemzetközi Űrállomáson.

1967-ben, két évvel a holdra szállás előtt már berendeztek egy holdi Hiltont is, ami Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeia című filmjében volt látható. A családi cég akkori feje, Barron Hilton elmondta, hogy teljesen komolyan gondolják a dolgot. A repülésért rajongó Barron Hilton 2019-ben úgy hunyt el, hogy nem valósult meg az álma, de az ő elképzelései szerint is az első lépés egy Föld körül keringő, 14 szobás űrállomás lett volna, ahol az átutazó űrutasok megszállhatnak.

(CNBC)

Rovatok