Index Vakbarát Hírportál

Kitört a lottóbotrány a 433 telitalálat miatt, de mit mond a matek?

2022. október 13., csütörtök 05:49

Egy bizarr Fülöp-szigeteki nyereményözön majdnem matematikai magyarázata. Lottótudomány!

Október elején általános megrökönyödést okozott, hogy a Fülöp-szigetek állami lottó mai árfolyamon 1,763 milliárd forintnak megfelelő főnyereményén 433 szerencsés játékos osztozott, és ezzel az egy nyertesre eső 4 millió forint körüli összeggel valószínűleg beállították a leghervasztóbb telitalálatos főnyeremény rekordját is. 

Természetesen azonnal elszabadult a pokol, hűtött golyókkal és mindennel, majd hivatalos nyomozást indítottak, hogy kiderítsék, miként keletkezhetett ez a felfoghatatlan eredmény.

A Fülöp-szigeteki lottón hat számot kell eltalálni az ötvenötből, ami azt jelenti, hogy a telitalálatos esélye egy a 28 989 675-höz. Egy népszerűvé vált okfejtés szerint a meglepő sorsolás hetében tízmillió szelvényt adtak el, így több száz telitalálatos esélye körülbelül egy az egy és utána 1224 nullához, ami olyan, mintha valaki érmével egymás után 2800-szor dobna fejet. Mielőtt matematikus olvasóink nekilátnának dühös e-maileket fogalmazni, le kell szögeznünk, hogy e két utóbbi világűrből előhúzott bombasztikus számnál sokkal több köze volt a történtekhez az emberek lottózási szokásainak, vagyis a pszichológiának.

Közismert, hogy az ilyen játékokban bizonyos számkombinációk népszerűbbek, mint mások. Jobb illusztráció ehhez nem is kell, mint az a számsor, amit 433-an találtak el: 9,18,27,36,45,54.

A nyertesek hasonlóan meglepő torlódása fordult elő az Egyesült Királyságban 2018-ban, amikor hat kihúzott számból öt a hetes valamilyen szorzata volt. Dél-Afrikában pedig akkor nőtt a nyertesek száma, amikor egymást követő számokat húztak ki (7, 8, 9, 10).

A Fülöp-szigeteken kihúzott számok valamiért kellőképpen véletlenszerűnek és ezért nyerőszámnak tűnnek, amiben közrejátszik, hogy 

az emberek meglepően rosszul tudják megkülönböztetni a valódi véletlen számsorokat a nem valódiaktól

– ezen a téren lényegében a galambok is lenyomnak minket. Ha véletlen számot kell mondanunk, általában kétszer akkora eséllyel mondunk páratlan számot, mint párosat, mert bizonyos számokat véletlenebbnek érzünk a többinél.

Bizonyos szakértők ugyanebből az okból ajánlják véletlenszám-generátorok használatát az ilyen szerencsejátékoknál. Ezek ugyan nem növelik a nyerés valószínűségét, viszont jelentősen csökkentik annak esélyét, hogy szerencsés esetben osztozkodni kelljen a főnyereményen.

A Fülöp-szigeteki lottó esetében tehát nem csalás történt, hanem a számok találták el a közönség elképzeléseit. A furcsa lottósorsolásoknak pedig nagy a matematikai esélyük, mivel világszerte naponta több ezer ilyen számhúzást tartanak.

(ScienceAlert)

Rovatok