Index Vakbarát Hírportál

Az új harci holoszemüvegek sem váltak be, a katonák rosszul lettek, és világított a fejük

2022. október 19., szerda 12:57

Tényleg segített a katonáknak a tájékozódásban, de aztán jött a dezorientáció, a szédülés és a hányinger. És éles helyzetben kinyíratták volna a viselőjüket.

Hat tesztből négyben elbukott a Microsoft Hololens katonai változata – derült ki friss sajtójelentésekből. A nyáron végzett kipróbálások tapasztalatairól egy résztvevő beszélt a Busines Insidernek, míg a Bloomberg a Pentagon számára készült 79 oldalas hivatalos jelentésbe pillanthatott be.

Az Egyesült Államok hadserege hosszú ideje kísérletezik a kiterjesztett valóság megjelenítésére képes holoszemüvegek harctéri alkalmazásával. Az IVAS nevű eszköz prototípusát 2017-ben vizsgálták először, és 2021-ben ezen a területen példátlanul nagy, huszonkétmilliárd dolláros, tíz évre szóló szerződést kötöttek a Microsofttal 120 ezer szemüvegre. Az első ilyen eszközöket még 2007-ben Irakban próbálták ki, ahol rögtön megbuktak, mert a katonák úgy érezték, akadályozza őket feladatuk végrehajtásában.

Az amúgy kereskedelemben kapható Hololens több különleges előnnyel is kecsegtet: új generációs éjjellátó képességgel, interaktív térképpel, lehet vele a céloptika szemüvegre vetített képével fedezék mögül is célzott lövést leadni, vagy nem valódi ellenség ellen gyakorlatozni.

Az új IVAS rendszernek ez volt az ötödik próbája, de a terepen azonban ismét előjöttek a gyakorlati problémák. Itt is jelentkeztek a civil VR-szemüvegeknél megfigyelhető mellékhatások, a dezorientáció, szédülés és hányinger: három óra viselés után a katonák 80 százaléka rosszul lett. A Business Insidernek nyilatkozó veterán szerint a szemüveg belsejéből szivárgó fény a sötétben több száz méterről is jól látható volt.

Ezek a készülékek kinyírattak volna minket

– foglalta össze a névtelen katona a problémát. 

Nehezített fejjel és korlátozott látómezővel tántorogni más dolog a nappaliban, mint ellenséges területen, ahol lőnek az emberre, de az IVAS nem bukott meg az összes teszten. Hasznos volt a helyzetfelismerés és tájékozódás terén, segített tájékozott döntések meghozatalában, és tényleg segítette a pontos célzást.

A hivatalos jelentés szerzője szerint elengedhetetlen, hogy további fejlesztések történjenek a látómező és éjjellátó rendszer terén, a kijelző képélessége is hagy kívánnivalót maga után, és nem minden funkció működése volt megbízható. A hadügy beszerzésért felelős vezetője szerint a bevezetés ütemezését úgy alakítják át, hogy a kívánt változtatásokat elvégezhesse a Microsoft.

Összességében a holoszemüveg elfogadottsága továbbra is nagyon alacsony, főleg azoknál, akiknek a feladatát nem támogatja érdemben.

(Ars Technica, Futurism)

(Borítókép:  Amerikai katonák tesztelik a IVAS harci holoszemüveget. Fotó: Courtney Bacon / Us Army / AFP)

Rovatok