Index Vakbarát Hírportál

3D nyomtatóval hackelte meg az amerikai fegyver-visszavásárlási programot

2022. október 24., hétfő 17:36

21 ezer dollárral húzta le New York államot.

A New York-i főügyészség megváltoztatta az állam fegyver-visszavásárlási programját, miután valaki 21 ezer dollárnyi ajándékkártyát vett át 3D nyomtatott fegyveralkatrészek fejében.

A Nyugat-Virginia államból érkezett eladó az ügyészség megbízásából eljáró városi rendőrségnek 60 darab automata reteszt adott át – ez olyan alkatrész, ami a helyi törvényeknek megfelelően csak egyes lövések leadására alkalmas karabély elsütőszerkezetében lenyom és kiiktat egy biztonsági reteszt, így sorozatlövővé alakítja a fegyvert. A hatóság a visszavásárlási szabályoknak megfelelően 350 dollárt fizetett az alkatrészek darabjáért, amit megfejeltek további száz dollárral, mivel az átadott dolgok sorozatszám híján „szellemfegyvernek” minősültek. A busás jutalommal szemben a szóban forgó 3D műanyag kütyük előállítása mintegy fél dollárba került.

A nevét nem közlő eladó elmondta, hogy nemcsak a pénz csábította, de szerette volna felhívni a figyelmet a 3D nyomtatóval készült fegyvereket övező tudatlanságra is. Lényegében azt szerette volna demonstrálni, hogy a háztartási 3D nyomtatóval előállított fegyverek korában nincs értelme a fegyveres erőszak csökkentése érdekében indított visszavásárlási akcióknak.

Robbanó szellemek

Az eset nyomán New York állam főügyésze, Letitia James módosította a visszavásárlás szabályait, és szabadabb kezet adott a hatóságnak az átadott eszközök értékének megállapításában, és kikötötte, hogy minden 3D nyomtatott fegyvernek többször elsüthetőnek kell lennie. James ugyanakkor szégyenteljesnek nevezte, hogy valaki visszaélt a helyi közösségek védelmére szervezett lőfegyver-visszavásárlási akcióval.

A 3D nyomtatókkal előállított fegyverek kora egy évtizede kezdődött a Liberator nevű egylövetű műanyag pisztollyal. A műanyagokkal dolgozó, minőségbiztosítás nélküli, teljesen maszek terület a bátrak hobbija, mivel a felrobbanó fegyverek könnyen okoznak kéz-, arc- és szemsérülést – a szabad fegyverviselés ellenzői szerint ugyanezért a 3D nyomtatott fegyverek leginkább saját készítőik kiiktatására alkalmasak. A hagyományos lőfegyverekhez tárakat és más alkatrészeket is gyártó mozgalom azonban a szabadon megosztott 3D tervek miatt folyamatosan fejlődik.

Az Egyesült Államokban, ahol az alkotmány garantálja a szabad fegyvertartást több államban is, szigorú szabályok alá esik, vagy teljesen tiltott a 3D nyomtatóval előállított fegyverek tartása és viselése. Joe Biden amerikai elnök még április közepén jelentette be, hogy a fegyvertartással kapcsolatos reform keretében véget vetnének a házilag készült, azonosíthatatlan és detektorokkal nem kimutatható fegyverek elterjedésének.

(The Guardian)

Rovatok