Index Vakbarát Hírportál

A kórházi fertőzések újabb gyógymódját hagyták jóvá Amerikában

2022. október 24., hétfő 19:26

Nálunk is elérhető lenne, de az egészségbiztosító nem finanszírozza.

A kórházi fertőzések egyik leggyakoribb és legsúlyosabb fajtája a Clostridium difficile nevű baktérium által okozott vastagbélgyulladás. Ebből Magyarországon is évente több ezer eset fordul elő, nemritkán halálos kimenetellel.

A fertőzés oka legtöbbször egy más okból történő antibiotikum-kezelés, amely mellékhatásként elpusztítja a normál bélbaktérium-flórát, ezáltal elszaporodhat a kórokozó Clostridium. Ilyenkor általában újabb antibiotikum beadására kényszerül a kezelőorvos, ami a fentiek miatt nem ideális, akár a huszonkettes csapdájaként is működhet.

Egy újabb módszer is elérhető azonban már, amely sokkal inkább a betegség eredeti okát, vagyis a normál bélflóra felborulását kezeli.

Ez az úgynevezett fekálismikrobióta-transzplantáció, röviden FMT.

Ennek egy formáját hagyta most jóvá az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA. A módszer Magyarországon sem ismeretlen, a Miskolci Megyei Kórház egyik főorvosa kifejlesztett egy saját verziót, amelyet évek óta sikeresen alkalmaz betegei körében. A módszer azonban hatásossága ellenére sem terjedhetett el Magyarországon, mivel az egészségbiztosító nem finanszírozza. Emiatt több kórház is összefogott, és saját költségvetésük terhére alkalmazzák az FMT-kezelést. Teszik mindezt azért, mert így betegeik jobb eséllyel gyógyulnak meg, mint a hagyományos, tehát újabb antibiotikumokat alkalmazó kezelés mellett.

Az FMT ráadásul jóval költséghatékonyabbnak is bizonyult.

Az egészségbiztosító tehát valószínűleg saját magát lövi lábon azzal, ha nem finanszírozza.

Mind ez idáig az Egyesült Államokban is hasonló volt a helyzet, és néhány kezelőorvos a saját szakállára, egyéni engedélyek beszerzése után alkalmazta az FMT-módszert. Az FDA jóváhagyásának megszerzése azonban megnyitotta az utat az egészségbiztosítók által történő finanszírozáshoz és ezáltal a módszer elterjedéséhez is.

Az Amerikában frissen jóváhagyott kezelést egyébként egy svájci cég, a Ferring Pharma fejlesztette ki, és a módszer maga primitívebbnek tűnik, mint a Nagy Gergely főorvos által alkalmazott FMT-variáns. Az előbbinél ugyanis egy beöntés formájában történik a kezelés, míg

a Magyarországon kifejlesztett módszer mindössze egy kapszula beadásával jár.

A svájci gyógyszergyártó saját közleménye szerint jelenleg próbálkozik a kapszulás módszer kifejlesztésével.

(Borítókép: Scott Olson / Getty Images / AFP)

Rovatok