Index Vakbarát Hírportál

Robotok segíthetnek a dadogás gyógyításában

2022. október 24., hétfő 10:37

Az interaktív társasági robotok vonzóak a fiataloknak, és hatékonyak akár a dadogás, akár az autizmus kezelésében.

A számítógépes alkalmazásokkal és programokkal ellentétben a robotok fizikai jelenléte sokkal hatékonyabb lehet a dadogás segítésében. Torrey Loucks, a kanadai Dadogáskezelő és -kutató Intézetnek (Institute for Stuttering Treatment and Research, ISTAR) korábbi kutatási igazgatója és docense szerint az interaktív robotok hatékonyabbak, mint a személytelen fejlett technológia, például a táblagépek vagy az okostelefonok.

A betegség nemcsak a beszédzavarra van hatással, de rontja az életminőséget is: csökkenti az önbizalmat, pesszimizmushoz, szorongáshoz, stresszhez vezethet. Ha a terápia hatékony, az önkép javulni fog, az önbizalom megerősödik, ebben segíthetnek a társasági robotok, amelyek kiválóan teljesítenek az ismétlődő feladatokban,

programozhatók és adaptálhatók az egyes páciensek igényeihez.

A fiatalok körében különösen népszerűek a robotok, amelyek szórakoztatóak és meglepőek is tudnak lenni, és bár nem helyettesíthetik a kutatókat, a repetitív feladatokhoz való türelmük és programozhatóságuk nagyon hasznossá teszi őket.

Kevés a dadogásra szakosodott orvos, úgyhogy a robotok segítségével több gyakorlatra van idő, és több pácienssel tudnak foglalkozni. Loucks szerint, bár a robotokkal való gyógyítást csak nemrég kezdték, már vannak ígéretes eredmények, például bebizonyosodott, hogy jótékony hatásúak az autista gyerekekkel való kommunikációban, eredményesen segítik a szociális készségek fejlesztését.

Határozottan nő az érdeklődés a társasági robotok iránt, ahogy a bennük rejlő lehetőségek is. Ezek kiegészítik az egészségügyi ellátást, különösen a rehabilitációt

– mondta Loucks. A dadogásra specializálódott logopédusok is jó ötletnek tartják a robotok klinikai segítségét, egyetértettek abban, hogy a robot „személyiségével” kiegészítheti a terápiás tevékenységeket.

Ezek a robotok már nem is a jövő zenéi, elérhetőek, bár még elég költségesek, de a technológiai előnyökkel ezek a költségek fokozatosan csökkennek majd.

A kutatók szerint a szociális robotokat a beszéd- és nyelvi kezelésekben, a klinikusok által vezérelt tevékenységek támogatásában és a betegek önálló készséggyakorlásában is be lehet vetni, így az orvosnak nem kell minden pillanatban rendelkezésre állnia.

(Borítókép: Alain Pitton / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok