Index Vakbarát Hírportál

A NASA is beszáll az ufókutatásba

2022. október 25., kedd 09:00

Fokozódik a légköri helyzet.

Hétfőn első alkalommal összeült a NASA azonosítatlan légi jelenségeket vizsgáló bizottsága. A fizikától az asztrobiológiáig számos tudományos ág képviselőjét tömörítő 16 tagú testület kizárólag a civilek és civil állami hivatalok által gyűjtött nem titkosított észleléseket vizsgálja – írja a Reuters.

Az amerikai űrhivatal vizsgálódása teljesen független a Pentagon hasonló irányú ténykedésétől, de ismételten kiemeli az Egyesült Államok hivatalos szerveinél bekövetkezett markáns fordulatot. A korábban használatos kifejezéssel ufóknak nevezett dolgokról az elmúlt évtizedekben ugyanis hallgattak, vagy hárították a témát.

Nincs bizonyíték

A NASA a bizottság júniusi megalapításakor közölte, hogy

nincs bizonyíték, ami az azonosítatlan légi jelenségek földönkívüli eredetét alátámasztaná. 

A Pentagon 2004 óta jelentett 140 észlelést összegző beszámolója nem tudta megállapítani a benne szereplő megmagyarázhatatlanul agilisan manőverező és látható meghajtórendszerrel nem rendelkező tárgyak természetét.

A NASA közölte, hogy bizottságuk kilenc hónapig dolgozik majd egy stratégia és kutatási menetrend kidolgozásán, amelyet 2023 közepén fognak közzétenni. A testület elnöke David Spergel, a Princeton Asztrofizikai Tanszékének korábbi vezetője lesz. A tagok között van Scott Kelly korábbi űrhajós, Anamaria Berea SETI-kutató, Shelley Wright asztrofizikus és Paula Bontempi oceanográfus is.

Rovatok