Index Vakbarát Hírportál

Íme a bámulatos napfogyatkozás

2022. október 25., kedd 15:18

Elérte a legnagyobb fázisát a részleges napfogyatkozás Magyarországon. Itthon körülbelül délután fél egy körül figyelhették meg az eget kémlelők azt, amikor a Hold kitakarja a Nap egyharmadát.

Mint arról korábban beszámoltunk, október 25-én a Nap bő harmadát kitakaró részleges napfogyatkozás figyelhető meg Magyarországról. A Svábhegyi Csillagvizsgáló közlése szerint a mintegy két órán át tartó jelenséget szabad szemmel és távcsővel is meg lehetett figyelni a déli órákban. 

Ez idő alatt a Hold elhaladt a Nap előtt, ezáltal kitakarta az égitest egy jelentős részét. Magyarországról nézve a Napnak mintegy harmada tűnt el, de aki meg akarta tekinteni az eseményt, annak érdemes volt megfelelő védőfelszerelést viselnie, ugyanis

MARADANDÓ LÁTÁSSÉRÜLÉST SZENVEDHET AZ, AKI SZABAD SZEMMEL VAGY NEM MEGFELELŐ VÉDŐESZKÖZZEL SZEMLÉLI A MEGFOGYATKOZOTT NAPOT. 

Jött, kitakart, elvonult

Az Időkép délután fél egy körül azt írta honlapján, hogy az ég északnyugat felől kezdett el tisztulni, a szerencsésebbek pedig gyönyörű felvételeket tudtak készíteni. 

A részleges napfogyatkozás legnagyobb fázisát – amikor a Hold a Nap egyharmadát takarja el – Magyarországon 12 óra 25 perckor érte el, majd égi kísérőnk 13 óra 33 perckor lépett ki teljesen a napkorong elől. Ekkor északnyugat felől szépen kitisztult az ég, így a szerencsésebbek jól megfigyelhették a jelenséget.

(Borítókép: Németh Kata / Index)

Rovatok