Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan légi harcra is képesek lehetnek a török drónok

2022. október 28., péntek 12:45

A Baykar török dróngyártó pilóta nélküli légi járművei hamarosan alkalmasak lesznek drónelhárításra és légi harcra is − jelentette be Haluk Bayraktar, a vállalat vezetője egy isztambuli fegyveripari szakkiállításon.

A Bayraktar TB2 és Akinci drónokat hamarosan levegő-levegő rakétákkal is felszereljük, és nemcsak drónokkal, hanem harci gépekkel is szembeszállhatnak. Már folynak a tesztek − tudatta Bayraktar.

Ukrajna az orosz offenzíva februári kezdete óta hatékonyan alkalmazza a támadók ellen a Bayraktar TB2 drónokat, de az elmúlt hetekben megnehezítette az ukrán védekezés feladatát, hogy Oroszország Sáhed 136 típusú iráni öngyilkos drónokat vet be az ukrajnai infrastruktúra ellen. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint ha ez a télen folytatódik, akkor „nagy léptékű katasztrófa” következik be Ukrajnában − írta meg az MTI. 

Haluk Bayraktar szerint az iráni drónok lassúak, zajosak, és alacsony magasságban repülnek, ami miatt könnyű célpontok. „Minden esetre készen kell állni a védelmi képességekkel, és mi teljes mértékben támogatjuk Ukrajnát, hogy megvédje szuverenitását” − szögezte le a török üzletember.

Bayraktar tudatta, hogy szeretné még szorosabbra fűzni az együttműködést Kijevvel, és jövőre üzemet is nyitnak Ukrajnában, ahol a hamarosan bemutatandó Kizilelma típusú, pilóta nélküli harci gépet, sugárhajtású drónt is gyártani fogják.

(Borítókép: Bayraktar TB2 drón. Fotó: Birol Bebek / AFP)

Rovatok