Index Vakbarát Hírportál

Bolygógyilkos aszteroidát fedeztek fel a csillagászok

2022. október 31., hétfő 18:52

A csillagászok három földközeli aszteroidát fedeztek fel, ebből az egyiket a méretéből kifolyólag „bolygógyilkosnak” neveznek. Pánikra azonban egyelőre nincs ok, sok generációnak kell még eltelnie, mire az veszélyt jelenthet a bolygónkra – állítják a kutatók.

Az aszteroidák a Föld és a Vénusz pályáján belül található csoportba tartoznak, de hihetetlenül nehéz megfigyelni őket, mert a Nap fényessége elrejti őket a távcsövek elől.

Egy nemzetközi csapat a chilei Cerro Tololo Interamerikai Obszervatóriumban található Víctor M. Blanco teleszkópon elhelyezett úgynevezett sötétenergia-kamerával kémlelte az objektumokat, megfigyeléseiket hétfőn tették közzé a The Astronomical Journal című szaklapban – írja a CNN.

Az egyik aszteroida, a 2022 AP7 nevű, 1,5 kilométer széles, és olyan pályán kering, amely a jövőben a Föld keringési pályáját is keresztezheti, de a tudósok nem tudták megmondani, erre mikor kerülhet sor – de megnyugtattak mindenkit, hogy nem most jön el a világvége. 

'Planet killer' asteroid found hiding in sun's glare may one day hit Earth https://t.co/RYU2nzu7Av pic.twitter.com/GqUmBruYAg

— SPACE.com (@SPACEdotcom) October 31, 2022

Nincs könnyű dolguk az aszteroidavadászoknak

A másik két aszteroida, a 2021 LJ4 és a 2021 PH27 sokkal biztonságosabb pályán kering, amelyek nem jelentenek veszélyt a Földre. Utóbbi egyébként azért tartja izgalomban a csillagászokat, mert az a Naphoz legközelebbi ismert aszteroida.

Az aszteroidák után kutató szakemberek nem kis kihívás elé néznek, ha a belső Naprendszerben – amelybe a Merkúr, a Vénusz, a Föld, a Mars és a fő aszteroidaöv tartozik – akarnak űrsziklákat találni. A Nap erős fényének elkerülése érdekében éjjelente összességében csak 20 perc áll a rendelkezésükre arra, hogy földi távcsövekkel pásztázzák a területet – olvasható a CNN oldalán megjelent cikkben.

A földközeli objektumok olyan aszteroidák és üstökösök, amelyek pályája a Földtől 30 millió mérföld (48,3 millió kilométer) távolságon belül helyezkedik el. A NASA és a világ más űrszervezetei elsődlegesen a súlyos károkat okozó földközeli objektumok veszélyének felderítésére összpontosítanak.

Rovatok