Index Vakbarát Hírportál

Szívszorító képet küldött magáról utolsó erejével a NASA űrszondája

2022. november 7., hétfő 15:52 | egy éve frissítve

Hosszú évek után utolsó napjaihoz érkezett a NASA InSight névre keresztelt űrszondája, amely felbecsülhetetlen mértékű adatot szolgáltatott számunkra a szomszédos vörös bolygóról, a Marsról.

Az InSight, teljes nevén Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport egy amerikai, geológiai robotűrszonda, amelyet a NASA még 2018. május 5-én 11:05-kor indított a Marsra egy Atlas V rakétával a Vandenberg légi támaszpontról a Mars belsejének kutatása céljából.

Landolása óta a robot folyamatosan szállította az adatokat a bolygóról rádióadója segítségével, amit a NASA Mars körül keringő MRO szondája adott tovább a Föld felé – és bár működési idejét mindösszesen két évre becsülték, már négy éve látja el munkáját, igaz, egyre kisebb hatékonysággal. Az InSight ugyanis a marsi finom por miatt már nem tudja biztosítani a kellő energiát saját maga működtetéséhez, így hamarosan végleg lemerül.

Valószínűleg ez az utolsó fotó, amit az InSight valaha is hazaküld. A felvétel 2022. október 30-án, vasárnap helyi idő szerint 17:20-kor készült. Napelemeit por borítja, így a robot várhatóan nem bírja tovább már néhány hétnél. Ez már majdnem a vége

– írta Twitter-bejegyzésében Paul Byrne, majd hozzátette, hogy az InSight jelenleg az Elysium Planitiában, egy hatalmas egyenlítői síkságon ül, egy teljesen kopár, kietlen helyen.

Nézzék csak meg ezt a képet. Képzeljék el, milyen csendes, milyen üres. Milyen magányos

– írta a képhez, melyen már szinte teljesen ellepi a por az űrszondát. A fotót alább veheti szemügyre:

Rovatok