Index Vakbarát Hírportál

Nincs ellenfele az Apple új táblagépének

2022. november 10., csütörtök 13:43

Még jobb, még gyorsabb, még erősebb és még drágább. Röviden ezek jellemzik az Apple új, profi felhasználóknak szánt táblagépét, amelyet nemrégiben nekünk is lehetőségünk volt közelebbről szemügyre venni.

Közel másfél évvel az előző generáció bejelentése után idén ősszel ismét piacra dobott két új iPad Prót az Apple, melyeknek sikerült egy olyan űrt betölteni a rajongók szívében, amely tulajdonképpen nem is létezett. Félreértés ne essék, az új „Pro” felhasználóknak szánt iPadek még mindig a táblagépes szféra csúcsát képviselik, a 2021-es modellek azonban olyannyira betonbiztos alapot helyeztek le, hogy azt belátásunk szerint legalább két évig egyáltalán nem is kellett volna piszkálni. Az Apple azonban másképp gondolkodott, és ahelyett, hogy érdemi munkát fektettek volna egy valódi frissítésbe, inkább egyszerű specifikációs frissítéssel letudták a táblagépek 2022-es generációját.

Volt már ilyen korábban is

Mindez persze nem újdonság, az almás cég számtalanszor elkövette már ezt a példát, leginkább a MacBookok terén – elég csak a 13 hüvelykes MacBook Prókra gondolni, melyek jóformán 2016 óta ugyanazzal a dizájnnal vannak megáldva. Hasonló frissítés történt tehát ezúttal az iPad Prók terén is, melyek utolsó jelentősebb, dizájnt is érintő frissítése 2018-ban volt, azóta csak a kamera, a kijelző és a készülékeket hajtó chip változott.

A gépekben először az A12X, majd az A12Z chip ketyegett, ezeket váltotta 2021 tavaszán az Apple saját fejlesztésű, eredetileg Macekbe tervezett M1-es chipje, mely egy teljesen új szintre emelte az iPadek teljesítményét – egy olyan szintre, melyet teljes erejében kihasználni tulajdonképpen még azóta sem nagyon lehet. Pontosan ezért tartjuk fura lépésnek azt, hogy az Apple most épp ezen a téren fejlesztett, a 2022-es iPad Prók legnagyobb újdonsága ugyanis az, hogy az új MacBook Airben és a 13 hüvelykes MacBook Próban is ketyegő M2-es chip hajtja már őket.

Ami maradt a régi

A dobozban sok meglepetés nem vár minket, a kötelezőnek számító papírmunkán és Apple-matricákon kívül egy szövet borítású USB Type-C kábelt és egy 20W-os gyorstöltőt kapunk a táblagépekhez. Akárcsak a korábbi modellek, a 2022-es iPad Prók is két különböző, egy 11 hüvelykes és egy 12,9 hüvelykes méretben dobta piacra az Apple, a méreten kívül azonban más különbség is van a modellek között – bár azt reméltük, ez a szakadék idén már megszűnik. Az új gépek közül ezúttal is csak a nagyobbik kapta meg a minden hájjal megkent Super Retina XDR-kijelzőt, mely az Apple saját fejlesztésű mini-LED-technológiáján alapul.

Ennek köszönhetően a kontrasztarány 1 000 000:1-hez, az OLED nyújtotta képminőségtől azonban a mini-LED még messze elmarad, mely természetesen a tiszta feketék megjelenítése, pontosabban azok meg nem jelenítése közben bukik ki.

Korábban már részletesebben is beszéltünk a blooming jelenségéről, mely a technológia sajátossága. Akkor figyelhető meg, amikor a kijelző alapjáraton teljesen fekete tartalmat jelenít meg (így ezeken a részeken nem is égnek a kijelző mögött megbújó mini-LED-ek) egy bizonyos részen, például egy kijelzőn átívelő fehér csík mögött azonban mindenképp fel kell villanjanak, hogy megjelenítsék a tartalmat. A LED-ek fényét azonban nem képes a kijelző teljesen elnyomni a szükségtelen részeken, ilyenkor pedig egy halvány fény jelenik meg a megjelenített tartalom körül – ez pedig egyesek számára kevésbé, míg mások számára már sokkal inkább zavaró lehet.

A probléma a 2021-es, 12,9 hüvelykes iPad Próval mutatkozott be, a 2022-es modellnél pedig ugyanúgy fennáll. Szerencsére a blooming jelenségét világos környezetben szinte alig lehet észrevenni, éjszakai filmnézésnél vagy rajzolásnál azonban már azonnal kiszúrható, a funkciót kikapcsolni pedig egyáltalán nem lehet. Szintén nem elhanyagolható, hogy az új táblagépeket külsőre lehetetlen megkülönböztetni nemhogy a 2021-es, de a 2020-as modellektől is, egy az egyben ugyanúgy néznek ki, kezdve az anyaghasználattól egészen a kijelzőt körülölelő kávákig.

Ami más lett

A számtalan hasonlóság mellett persze érkezett újdonság is, bár be kell vallani, nem túl sok – szám szerint mindösszesen két lényegesebb dologról beszélhetünk. Az egyik ilyen a már korábban is említett M2-es chip, aminek köszönhetően az új gépek az elődökhöz képest körülbelül 15 százalékkal nyújtanak jobb teljesítményt a processzorigényes és 35 százalékkal a videókártya-igényes feladatok elvégzése közben – papíron.

Az M1-es chiphez hasonlítva a memória sávszélessége 50 százalékkal lett nagyobb, a 16 magos Neural Engine pedig 40 százalékkal képes több feladatot ellátni. Papíron tehát meglehetősen nagy az előrelépés, a felhasználó mindebből azonban jóformán semmit sem fog érezni, nekünk legalábbis nem sikerült. Mint ahogyan azt korábban is említettük, már az M1 is olyan erővel vértezte fel az iPadeket, melyet az iPadOS korlátozásai miatt a gépek egyszerűen nem tudtak kihasználni, az M2-es chip pedig tovább növelte ezt a problémát.

Akárcsak az előző generációs gépek esetében, az alkalmazások a 2022-es modelleken is villámgyorsan elindulnak, a különböző kreatív appok használata közben (mint például a Procreate vagy a LumaFusion) pedig csak a kreativitásunk szab határt a munkamenetnek. Egyetlen egy pontban éreztük azt, hogy az új chip bizony erősebb, mint az elődje, az pedig a különböző 4K-s videók renderelése volt, ezekkel hamarabb megbirkózott az új iPad Pro.

Bár 3. generációs Apple Pencil nem érkezett, az Apple ceruzája is kapott egy kis vérfrissítést, feltéve, ha az új iPadekkel használjuk azt.

A 2022-es táblagépek egy új, kijelzőt érintő technológiának köszönhetően ezentúl azt is képesek érzékelni, hogy pontosan hol tartjuk a Pencilt a kijelző felett, így még azelőtt meggyőződhetünk arról, hová érintjük, hogy azt valóban megtennénk.

Bár banálisnak tűnő újításról van szó, a rajzolással vagy digitális tervezéssel komolyan foglalkozók minden bizonnyal értékelni fogják a funkciót, mely egyébként más mobilokban és táblagépekben, például a Samsung S-Pennel ellátott készülékeiben már évek óta elérhető.

Összegezve

Ezzel pedig (sajnos) az újdonságok végére is értünk, így a 10. generációs iPadben bemutatkozott horizontális előlapi kameráról, a 11 hüvelykes modellben is fellelhető XDR-kijelzőről, valamint a régóta áhított, vezeték nélküli töltési lehetőségről mind-mind le kell mondanunk. Ha 2020-as vagy 2021-es ipad Próval rendelkezik, egyáltalán nem érdemes váltania, de az igazat megvallva a 2018-as modellről sem lesz eget rengető a változás – kivéve akkor, ha azon kevés felhasználók közé tartozik, akik tényleg kihasználják az iPad Prókban rejlő erőt.

Ha most áll új táblagép vásárlása előtt, szintén nem ajánljuk az új iPadeket, az Apple frissített díjszabása miatt ugyanis elképesztő áremelkedés történt. Mint arról korábban beszámoltunk, a kaliforniai cég már évek óta nem emelt termékei dollárárán, idén nyáron azonban a magyar (és egyben az európai) árakat elkezdték az aktuális árfolyamhoz igazítani. Többek között ennek köszönhető az, hogy a belépőszintű iPhone 14 drágább, mint a tavalyi megjelenés idején az akkori csúcsmodell iPhone 13 Pro Max, és az, hogy a korábbi 450 ezer forintos indulóár helyett idén a 12,9 hüvelykes iPad Próért már 650 ezer forintot kell kipengetni – amikor pedig ekkora összegekről beszélünk, mindenképp érdemes szétnézni az alternatívák között is.

Az Apple termékpalettájánál maradva a korábban említett 650 ezer forintért cserébe az iPad Pro helyett választhatjuk a 13 hüvelykes MacBook Prót vagy a 13,6 hüvelykes MacBook Airt, melyeket szintén ugyanaz az M2-es chip hajtja, mint a 2022-es profi iPadeket. Igaz, digitális rajzoláshoz és tervezéshez egy iPad még mindig kézenfekvőbb lehet, egy MacBook azonban továbbra is egy kiforrott laptop, mely összességében sokkal több feladatot képes ellátni, mint egy iPad. Szintén nem szabad elfelejteni, hogy a 650 ezer forintos indulóár csak magára a táblagépre vonatkozik,

ha billentyűzetes tokkal és egy Apple Pencillel is felszeretnénk vértezni az iPadet, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle, máris 908 ezer forintot mutat az a bizonyos kosár,

ami egyszerűen sok, méghozzá pofátlanul. Ötezer forint hozzáadásával ugyanis választhat magának egy 500 ezer forintos, M1-es chippel szerelt MacBook Airt, egy 345 ezer forintos, szintén M1-es chippel szerelt iPad Airt és hozzá még egy 68 ezer forintos, 2. generációs Apple Pencilt is, így egy iPadOS-t futtató, túlárazott táblagép-laptop monstrum helyett kap egy valódi, macOS-t futtató gépet, és egy, a mindennapi felhasználásra tökéletesen elegendő iPadet, hozzá egy okosceruzával, hogy bármikor kiélhesse kreatív énjét is.

(Borítókép: Németh Kata / Index)

Rovatok