Index Vakbarát Hírportál

Nagy változtatások jönnek a Facebooknál

2022. november 17., csütörtök 14:19

Több személyes információt is eltávolítanak a felhasználói profilok névjegy oldaláról. Többek között búcsúznunk kell a politikai nézet kategóriától, de a címünket se közölhetjük majd decembertől.

December 1-jétől maroknyi személyes adatot távolít el a Facebook, amelyeket korábban a felhasználók oszthattak meg önszántukból a profiljukon – árulta el a techóriás egyik szóvivője az Insidernek.

A mezők közé tartozik többek között az Érdeklődés, amely a felhasználó szexuális irányultságát jelezte, de mostantól vallási és politikai nézeteink megosztására sem lesz lehetőség profilunk névjegybeállításai között. Ezek mellett decembertől a pontos lakcímünket sem tudjuk feltüntetni, bár az is kérdéses, hogy erre eddig egyáltalán miért volt lehetőség.

Azt, hogy miért döntöttek a változtatások mellett, a Meta egyelőre nem közölte,

a fent említett adatokban azonban közös, hogy az Európai Unió adatvédelmi rendelete, a GDPR értelmében mindegyik különleges adatnak minősül, amelyekre így különleges adatkezelési feltételek vonatkoznak.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, Mark Zuckerberg vállalata nemrégiben 11 ezer alkalmazottól szabadult meg világszerte, ezzel 13 százalékkal csökkentve az alkalmazottak számát. A radikális döntést azután hozta meg a cég, hogy metaverzumos divíziója több milliárd dolláros veszteséget okozott.

(Borítókép: Ruzsovics Dorina / Index)

Rovatok