Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan embereken tesztelik Elon Musk agychipjeit

2022. december 1., csütörtök 09:34

Munkatársakat toboroz az állatkínzással vádolt cég.

Elon Musk szerda este az emberi agy és a számítógép közötti kapcsolatot fejlesztő cégének, a Neuralinknek szervezett sajtótájékoztatón vett részt, ahol egy olyan kísérleti majmot mutattak be, amely az agyába ültetett eszköz segítségével képes volt kurzort mozgatni és gépelni.

Dongjin Seo, a Neuralink alelnöke az eseményen bemutatott legújabb fejlesztésű implantátumról elmondta, hogy drótok nélkül működik és úgy is tölthető. Bemutattak továbbá egy olyan robotot, amely képes sebészeti úton beültetni az eszközt.

A Neuralinket öt éve alapították és a cég az ember-gép idegrendszeri kapcsolat kifejlesztését tűzte ki maga elé. Azóta több panasz is érkezett arra, hogy nagy számban pusztultak el kísérleti állataik például a beültetés után fellépő fertőzések következtében. A cég erre azt válaszolta, hogy jól bánnak a majmokkal és nem veszik félvállról a beültetéseket. 2020-ban jó egészségnek örvendő sertéseket mutattak be, tavaly pedig Pongot játszó majmot.

A Neuralink nem az egyetlen cég ezen a területen, és már olyan is van, amelyik állami támogatással már klinikai teszteknél tart – derül ki a CNN és a The Verge cikkeiből.

Musk elmondta, hogy a sajtóesemény fő célja, hogy munkaerőt toborozzanak a céghez. Hozzátette továbbá, hogy az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelethez, az FDA-hoz fordultak engedélyért, és ha minden jól alakul, fél éven belül embereken is kipróbálhatják a termékeiket.

Jobb hasonlat híján olyan ez, mintha a koponyád egy darabját okosórára cserélnéd

– mondta Musk, akinek a legritkább esetben valósulnak meg az előrejelzései, ha csak a Tesla önvezető funkcióját, vagy a SpaceX Mars-küldetésével kapcsolatos nyilatkozatait nézzük.

Rovatok