Index Vakbarát Hírportál

Visszatértek a Földre féléves missziójukból a kínai űrhajósok

2022. december 4., vasárnap 20:42

Vasárnap sikeresen visszatért a Földre féléves küldetéséről három kínai űrhajós – közölte a kínai állami televízió.

A júniusban indult Sencsou–14 misszió asztronautái, Csen Dong parancsnok, valamint két társa, Liu Jang és Caj Hszü-csö az észak-kínai Góbi sivatagban értek földet vasárnap. 

Fő megbízatásuk a Tienkung (Mennyei palota) nevű űrállomás végszerelési munkálatainak elvégzése volt.

A váltószemélyzet a Sencsou–15 űrhajó fedélzetén szerdán érkezett meg.

A Mennyei palota űrállomás annak az ambiciózus pekingi űrprogramnak a „koronaékszere”, amely robotokat juttatott a Marsra és a Holdra, és 

lehetővé tette, hogy az ország harmadikként embereket juttasson Föld körüli pályára.

Kína az elmúlt évtizedekben eurómilliárdokat fektetett űrprogramjába, hogy felzárkózzon az Egyesült Államokhoz és Oroszországhoz – közölte az MTI.

Kína a többi között azért kényszerült saját űrállomás építésére, mert az Egyesült Államok nem járult hozzá, hogy az ország részt vegyen a Nemzetközi Űrállomás (ISS) programjában. A Mennyei palota végleges tömege várhatóan 90 tonna lesz, ami az ISS tömegének körülbelül az egynegyede. Mérete hasonló lesz az egykori orosz-szovjet Mir űrállomáséhoz. A tervek szerint mintegy tíz évig működik majd.

A kínaiak nyolc éven belül embert küldenének a Holdra

Peking jövőre tervezi egy olyan űrteleszkóp felbocsátását, amelynek látómezeje 350-szer nagyobb, mint az amerikai űrhivatal, a NASA Hubble űrteleszkópjáé. Kína 2003-ban küldte első űrhajósát az űrbe. Tavaly egy kis robotot helyezett el a Mars felszínén, és 2030-ra embert akar küldeni a Holdra.

Rovatok