Index Vakbarát Hírportál

Ha a koronavírusra nem is, erre biztosan jó az ivermectin

2022. december 6., kedd 15:47

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem új kutatása szerint két, a paraziták elleni küzdelemben használatos állatgyógyászati gyógyszer is segíthet az ágyipoloska-fertőzés elleni küzdelemben, az egyik különösen erős potenciált mutat.

Az ágyi poloska globálisan fontos rovar − mondta Cobal Schal Blanton J. Whitmire, az NC State entomológiaprofesszora közleményében.

Az elmúlt néhány évtizedben az otthonokban újra megjelentek az ágyi poloskák, és most azt látjuk, hogy visszatérnek a baromfifarmokra. Mivel nincs bizonyított módszer a kereskedelmi célú gazdaságokban az ágyi poloskák megállítására, a baromfifarmokon a potenciális problémák hatalmasak lehetnek. Megpróbálunk elébe menni ennek az ágyi poloskák kiirtására alkalmas technológiák kifejlesztésével

− írta.

A kutatócsoport a fluralaner és az ivermectin segítségével vizsgálta az elhullási arányt, amely két olyan gyógyszer, amelyet kutyák és macskák számára írnak fel bolhairtásra. Ezt úgy tették, hogy kísérleteket végeztek, miután a kártevők a gyógyszerekkel kevert vért fogyasztottak, illetve miután a poloskák megharapták és megették azokat a csirkéket, amelyek helyileg vagy szájon át kapták a gyógyszereket − írta meg a Study Finds.

A laboratóriumban mindkét szer nagyon hatásos volt, és a poloskák nagy részét elpusztította. A fluralaner kifejezetten ígéretesnek bizonyult a csirkékkel táplálkozó poloskák ellen. Még a rovarölő szereknek ellenálló poloskák ellen is jól működött. Az ivermectin viszont nem volt hatásos a csirkéken táplálkozó poloskák ellen. A kutatócsoport szerint ennek oka az lehet, hogy a csirkék gyorsan feldolgozzák az ivermectint a szervezetükben.

Az eredményeket a Parasites and Vectors című folyóiratban tették közzé.

Koronavírusra nem vált be

Mint megírtuk, az ivermectin félszintetikus, széles spektrumú, makrociklikus lakton antibiotikum, amelyet alapvetően az állatgyógyászatban használnak, de bizonyos trópusi parazitafertőzések esetén embereknek is adják. A közelmúltban nagy vihart kavart, hogy bár a szer koronavírus elleni hatásosságát ekkor még csak vizsgálták a kutatóintézetek, voltak országok – például Dél-Afrika –, ahol korlátozott mértékben engedélyezték az alkalmazását Covid–19-betegek esetében.

A későbbi vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy az ivermectin nem csökkentette a koronavírus miatti kórházba kerülés esélyét, és azoknál sem találtak változást a sürgősségi osztályon eltöltött időszakban, akiknél a fertőzést korán mutatták ki.

Rovatok