Index Vakbarát Hírportál

Új szupervadászgépet fejleszt Japán, Nagy-Britannia és Olaszország

2022. december 9., péntek 12:11

Japán, Nagy-Britannia és Olaszország egyesíti következő generációs vadászrepülőgép-projektjeit egy Európát és Ázsiát átfogó, úttörő jelentőségű partnerség keretében, amely a második világháború óta Japán első jelentős ipari védelmi együttműködése az Egyesült Államokon kívül.

A megállapodás célja, hogy 2035-ig egy fejlett, első vonalbeli vadászgépet állítsanak hadrendbe a brit vezetésű Future Combat Air System projekt − más néven Tempest − és a japán F-X program egyesítésével, a Global Combat Air Programme (GCAP) nevű vállalkozásban − áll a három ország pénteken kiadott közleményében.

Oroszország ukrajnai inváziója és a Japán és Tajvan körüli kínai katonai tevékenység fokozódása közepette a megállapodás segíthet Japánnak ellensúlyozni nagyobb szomszédja növekvő katonai erejét, és nagyobb biztonsági szerepet biztosíthat Nagy-Britanniának egy olyan térségben, amely a globális gazdasági növekedés egyik fő hajtóereje − írta meg a Reuters hírügynökség

Elkötelezettek vagyunk a szabályokon alapuló, szabad és nyitott nemzetközi rend fenntartása mellett, ami egy olyan időszakban, amikor ezek az elvek vitatottak, a fenyegetések és az agresszió pedig fokozódik, fontosabb, mint valaha 

− áll a három ország közös vezetői nyilatkozatában.

Japán ebben a hónapban bejelenti katonai fejlesztési tervét, amelynek keretében öt év alatt várhatóan megduplázza a védelmi kiadásokat a bruttó hazai termék mintegy 2 százalékára.

Rishi Sunak brit miniszterelnök külön kijelentette, hogy országának a védelmi technológia élvonalában kell maradnia, és hogy a megállapodás új munkahelyeket fog teremteni.

A brit BAE Systems PLC, a japán Mitsubishi Heavy Industries és az olasz Leonardo fogja vezetni a repülőgép tervezését, amely a japán védelmi minisztérium szerint fejlett digitális képességekkel rendelkezik majd a mesterséges intelligencia és a kiberhadviselés terén.

NATO-kompatibilitás

A projekthez az európai rakétagyártó MBDA is csatlakozik, valamint a Mitsubishi Electric Corp repüléstechnikai vállalat is. A Rolls-Royce PLC, az IHI Corp. és az Avio Aero a hajtóművön fog dolgozni − tette hozzá a minisztérium.

A három országnak azonban még ki kell dolgoznia néhány részletet a projekt menetéről, beleértve a munkamegosztást és a fejlesztés helyszínét. Nagy-Britannia azt is szeretné, ha Japán javítana azon, hogy miként ad biztonsági engedélyeket a repülőgépen dolgozó vállalkozóknak − mondták a Reutersnek a tárgyalást ismerő források. Nagy-Britannia szerint más országok is csatlakozhatnak a projekthez, hozzátéve, hogy a vadászgép, amely a Typhoon vadászgépeket váltja majd fel és kiegészíti az F–35 Lightning-flottát, kompatibilis lesz az Észak-atlanti Szerződés más NATO-partnerei által repült vadászgépekkel.

A terv megerősítése napokkal azután történt, hogy francia, német és spanyol vállalatok megerősítették egy rivális kezdeményezés következő fázisát, amelynek célja egy olyan következő generációs vadászgép megépítése, amely 2040-től állhatna szolgálatba.

Az Egyesült Államok, amely NATO-tagsága és a Japánnal kötött külön biztonsági paktum révén mindhárom ország védelmét vállalta, szintén üdvözölte a közös európai–japán megállapodást.

Az Egyesült Államok támogatja Japán biztonsági és védelmi együttműködését a hasonlóan gondolkodó szövetségesekkel és partnerekkel, köztük az Egyesült Királysággal és Olaszországgal

− áll az amerikai védelmi minisztériumnak a japán védelmi minisztériummal közös közleményében.

Japán eredetileg azt fontolgatta, hogy következő vadászgépét az amerikai védelmi vállalkozó Lockheed Martin segítségével építi meg, amely olyan repülőgépet javasolt, amely az F–22-es repülőgép vázát az F–35-ös vadászgép repülési rendszereivel kombinálja.

(Borítókép: Rishi Sunak [j2], Mike Wigston [b] egy Tempest vadászrepülőgép makettje mögött 2022. december 9-én. Fotó: Joe Giddens / POOL / AFP)

Rovatok