Index Vakbarát Hírportál

A NASA űrkapszulája sikeresen hazatért a Földre

2022. december 11., vasárnap 19:39

A tervezett időben és helyen, a Csendes-óceánban ért vissza a Földre a NASA Orion űrkapszulája, ezzel véget ért az amerikai űrhajózási hivatal új holdprogramjának első tesztrepülése.

Az űrhajóegység tervezett földet érése keleti parti idő szerint 12 óra 40 perckor volt, ami az élő közvetítés alapján szinte percre pontosan ekkor történt.

A NASA új holdprogramja az Artemis, amelynek első, egyelőre ember nélküli repülése volt az Artemis I. Célja az űrhajókapszula tesztelése volt az emberrel teendő utazások előkészítésére. A rakétát, orrkúpjában az Orion űrhajóegységgel és számos tudományos mérőeszközzel, november 16-án bocsátották fel a floridai Kennedy Űrközpontból.

A tesztrepülés teljes költségvetése 4 milliárd dollár (mintegy 1600 milliárd forint) volt. A NASA célja, hogy az évtized második felében újra ember léphessen a Holdra.

Mint megírtuk, a négy hajtóművel és két segédrakétával induló SLS-hordozórakéta a valaha épült legnagyobb rakéta, amely az egy évtizede nyugdíjazott űrsiklóprogram után hátramaradt technikát hasznosítja újra. Erről bővebben itt írtunk, a lényeg, hogy az RS–25 motorok gyakorlatilag a program legtöbb megpróbáltatást kiállt és legmegbízhatóbb elemei.

A tervek szerint a következő küldetés, az Artemis–2 szállít majd először űrhajósokat, akik az Apollo-program menetrendjéhez hasonlóan szintén a Hold megkerülésével kezdenek. A holdraszállást az Artemis–3 legénysége hajtja végre – erre a NASA idén augusztus közepén jelölt ki 13 potenciális leszállóhelyet a Hold déli sarka körül.

Rovatok