Index Vakbarát Hírportál

Fontos kérdésben késztették meghátrálásra a Twittert

2022. december 25., vasárnap 12:35

A Twitteren ismét aktiválták azt a funkciót, amely az öngyilkossági segélykérők és más hasznos oldalak ajánlásával igyekezett megelőzni azt, hogy a felhasználók véget vessenek az életüknek.

A #ThereIsHelp néven ismert funkciót azoknál a kereséseknél használta a Twitter, amelyek különféle problémákhoz, érzékeny kérdésekhez kötődnek – úgymint mentális egészségügyi problémák, öngyilkosság, a koronavírus, a vakcinák, a HIV, a gyermekbántalmazás, a családon belüli erőszak és egyebek. Ha valaki ilyen témára keresett rá a Twitteren, akkor ez a funkció automatikusan, országonként lebontva ajánlott a felhasználónak megbízható segélykérő, tájékoztató oldalakat.

A Reuters pénteken számolt be arról, hogy néhány napja eltűnt a Twitter oldaláról ez az eszköz. A hírügynökség akkor két forrásból úgy értesült, hogy

Elon Musk parancsolta meg ennek az elemnek az eltávolítását.

Cikkük megjelenése után a Twitter egyik részlegigazgatója, Ella Irwin a megkeresésükre válaszolva közölte, hogy csak ideiglenesen távolították el ezt a funkciót, és csupán annyi a céljuk, hogy optimalizálják a működését. Hangsúlyozta: tudják, hogy ez egy hasznos eszköz, és a jövőben is számolnak vele.

Ehhez képest eltérő hangot ütött meg maga Elon Musk, aki egyrészt álhírnek nevezte a Reuters írását (cáfolva ezzel azt, amit a saját beosztottja mondott), másrészt pedig azt írta, hogy „a Twitter nem akadályozza meg az öngyilkosságot” – vagyis haszontalannak nevezte az eszközt.

Aztán jött a fordulat – legalábbis részben 

Szombatra mindemellett – a Reuters szerint – a #ThereIsHelp visszakerült a Twitterre, de csak részben: bizonyos témáknál (öngyilkosság, családon belüli erőszak) néhány kulcsszónál működik a funkció, másoknál viszont nem, és vannak olyan témák is (pl. HIV), ahol most egyáltalán nem lép életbe az eszköz. Mindennek oka egyelőre nem egyértelmű, ugyanis a Reuters ez idáig a korábban megszólaló Ella Irwintől sem kapott választ.  

A Twitter közösségi irányelvei szerint az oldalon tilos az öngyilkosságra, önbántalmazásra való buzdítás, bátorítás. Ennek ellenére a legutóbbi változtatások óta sok esetben még az ehhez kapcsolódó fotók, grafikai ábrázolások is megjelenhetnek az oldalon, és emiatt az öngyilkosságok megelőzésén dolgozó szervezetek és szakértők aggodalmukat fejezték ki. 

Ráadásul a vállalatnál nem hiányzott az újabb botrány most, amikor a felhasználók többsége amellett döntött nemrég, hogy lemondatná Elon Muskot.

Az Index 2022-ben nagy hangsúlyt fektetett a mentális egészséggel összefüggő tartalmak készítésére, cikkeinket a témában ide kattintva érheti el.

Ha baj van…

Ha tanácsra, segítségre vagy szakemberre van szüksége, az alábbi elérhetőségeken is érdeklődhet:

Alapítvány az Öngyilkosság Ellen: minden, amit a megelőzésről tudni kell

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: +36-80-20-55-20

Magyar Lelki Elsősegély Szolgálatok (LESZ) segélyvonala: 116-123

Az Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetség (IMSZ) a 137-00-s zöldszámon érhető el, hétköznapokon 17–21 óra között.

A Kapcsolj egyből projekt honlapja: https://www.kapcsoljegybol.hu/

(Borítókép: Ruzsovics Dorina / Index)

Rovatok