A szénhidrátban gazdag tésztaféléket egészségtelen élelmiszernek tekintjük, a Newcastle-i Egyetem ausztrál munkatársa szerint azonban ez nagy félreértés.
A helyes táplálkozással kapcsolatos ajánlásokból sok létezik. Van olyan, ami a magasság, nem és fizikai megterhelés alapján egy adott mennyiségű kalóriát javasol. Van olyan, ami a főbb tápanyagok mennyiségére – zsírokra, szénhidrátokra és fehérjékre – ad ajánlást.
A tésztaféléket szénhidrátban gazdag és emiatt egészségtelen élelmiszernek tekintjük. A Newcastle-i Egyetem ausztrál munkatársa, Emma Beckett táplálkozáskutató szerint azonban ez nagy félreértés.
Az ausztrál ajánlás szerint napi fogyasztásban a tápanyagok legelőnyösebb megoszlása 45-65 százalék szénhidrát, 20-35 százalék zsír és 10-30 százalék fehérje. A tipikus tészta nagyjából ennek megfelelő 5:1-es arányban tartalmaz szénhidrátot és fehérjét.
Egy adag tészta a napi ajánlott B1- és B9-vitamin negyedét tartalmazza, és fedezi a javasolt szelénbevitel felét és a vas 10 százalékát
– mutatott rá Beckett, kiemelve, hogy mivel a tésztát nem eszik magában, ezekhez más tápanyagok is társulnak.
A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a gluténmentes tészták kevesebb fehérjét tartalmaznak. Ezek ugyan nagyon egészségesek a gluténérzékenyek számára, a többiek jobban járnak a teljes kiőrlésű tésztával, durummal, vagy ha kisebb adagokkal próbálják egészségesebbé tenni az étrendjüket.
A tészta ráadásul maradékként még egészségesebb, mivel főzés után kihűlve a szénhidrátok egy része rezisztens keményítővé alakul. A rezisztens keményítő nehezebben szívódik fel, ami alacsonyabb vércukorszintet eredményez, az újramelegített tészta pedig kevesebb kalóriát tartalmaz.
A diétás vizsgálatok azt mutatják, hogy nagyobb súlycsökkenés érhető el több tésztát tartalmazó étrenddel. Ebben közrejátszhat, hogy 10 különböző kutatás szisztematikus összevetéséből kiderült: tészta fogyasztását követően általában alacsonyabb vércukorszinteket mértek, mint péksütemények vagy burgonya fogyasztása után.
Beckett szerint a szénhidrátbevitel csökkentésén lényegében sütit és kemény cukorkát kell érteni, a zöldségekkel együtt fogyasztott tészta a legegészségesebb élelmiszerek csoportjába tartozik. Gyerekeknél például a rettegett zöldségek a tésztához mellékelt szószban rejthetők el legjobban.
(Borítókép: Beata ZawrzeNurPhoto / Getty Images)