Index Vakbarát Hírportál

Holdi csővezeték építését javasolják a NASA-nak

2023. január 21., szombat 06:16

Vezetékkel szállíthatnának oxigént az égitest vízben gazdag déli sarkától.

Az emberek visszatérése a Holdra csak egyik mozzanata az amerikai Artemis-programnak. A fő cél a folyamatos emberi jelenlét, különös tekintettel egy későbbi Mars-küldetésre. A tartós megtelepedésnek azonban sajátos követelményei vannak: nagy mennyiségű nyersanyagot igényel, például oxigént.

A problémára újító megoldást terjesztett a NASA elé dr. Peter Curreri, aki több évtizedig az amerikai űrhivatal munkatársa volt. Curreri a Lunar Resources nevű magáncég kutatási vezetőjeként azt javasolja, hogy az oxigén szállítására építsenek csővezetéket a Hold vízben gazdag déli sarkától az égitest egyenlítőjéhez közelebb elhelyezkedő holdbázishoz.

Az oxigén szükséges az emberi túléléshez, de egyben fontos rakéta-üzemanyag is. Az Artemis-programnak az első időkben legalább tíz tonna oxigénre lesz szüksége évente. Az Egyesült Államok és Kína űrprogramja is a Hold déli sarkára tart, mert itt az örökké árnyékos kráterek mélyén nagy mennyiségű jég található. A víz pedig önmagában hidrogénre és oxigénre bontva is nagyon fontos alapanyag. Oxigén a holdporból is nyerhető, de gazdaságosabb és logisztikailag is jobb megoldás, ha a déli sarkon található vizet helyben olvasztják és felbontják. 

A NASA legutóbbi elképzelése az volt, hogy az oxigént a kitermelés helyén holdjárókon, tartályban szállítják el. Ez az ötlet azonban nem volt sem olcsó, sem veszélytelen.

Curreri javaslata, hogy a helyszínen található kőzetekből állítsanak elő alumíniumot, vasat, magnéziumot, és ebből gyártsák le a csöveket. Maga a vezetékszivárgás esetén sem jelent akkora környezeti problémát a teljesen élettelen Holdon, mint a Földön.

Kiinduló koncepciónk egy 5 kilométeres vezeték, amely egy regolitolvasztó, oxigéntermelő létesítménytől vagy más forrásból szállíthatna oxigént a bázisra

– írja Curreri.

Az ötlet felkeltette a NASA érdeklődését: a hivatal 175 ezer dollárt és kilenc hónapot adott a Lunar Resourcesnek a technikai megvalósíthatóság kidolgozására. Ha ez jól sikerül, a következő két évben már a holdi vezeték építésének előkészítésén munkálkodhatnak.

(Interesting Engineering, Phys.org)

Rovatok