Index Vakbarát Hírportál

Milliárdos befektetést jelentett be a Microsoft

2023. január 23., hétfő 18:58

A Microsoft hétfőn bejelentette, hogy az OpenAI-jal kötött hosszú távú partnerségük a harmadik szakaszába lépett, egy többéves, több milliárd dolláros befektetéssel. Céljuk, hogy felgyorsítsák a mesterséges intelligencia áttörését, amelyet széles körben szeretnének terjeszteni a világban.

Az AP Hírügynökség Twitteren számolt be róla, hogy a világ legnagyobb szoftvervállalata, a Microsoft kiterjeszti partnerségét az OpenAI céggel egy több milliárd dolláros befektetés keretében. A Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy a mesterséges intelligencia fejlődésének áttörő sikerét várják a megegyezéstől.

A Microsoft közleménye szerint ez a megállapodás a korábbi 2019-es és 2021-es beruházásaikat követi, hogy kiterjessze együttműködésüket a mesterséges intelligencia területén. A Microsoft növelni fogja a speciális szuperszámítógépes rendszerek fejlesztésére és telepítésére irányuló beruházásait, hogy felgyorsítsa az OpenAI úttörő kutatását. A Microsoft az OpenAI közös termékeit a fogyasztók és a vállalatok számára is rendelkezésre bocsátja majd.

Az OpenAI-jal való partnerségünket az a közös cél vezérelte, hogy előmozdítsuk az innovatív mesterségesintelligencia-kutatást, és demokratizáljuk a mesterséges intelligenciát mint új technológiai platformot

– ismertette Satya Nadella, a Microsoft elnök-vezérigazgatója.

Partnerségünk elmúlt három éve nagyszerű volt. A Microsoft osztja az értékeinket, így izgatottan folytatjuk független kutatásainkat, dolgozunk a mindenki számára hasznos és korszerű mesterséges intelligencia megteremtésén

– mondta Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója.

Vízjelekkel lepleznék le a mesterséges intelligenciát

Korábban már az Index is írt róla, hogy az OpenAI által kidolgozott Chat GPT a mesterséges intelligencia legújabb fejlesztése, amely képes kódokat írni, hibakeresést végezni, teszteket megoldani, tanítani, intelligens válaszokat adni konkrét kérdésekre. Nagyszerűsége mellett ez a mesterséges intelligencia gondot okozhat az középiskolákban és a felsőoktatási intézményekben, mert a tanároknak már komoly nehézséget okoz megmondani, hogy mesterséges intelligencia vagy ember írta a dolgozatot.

A Texasi Egyetem kutatói biztosak abban, hogy fel tudják ismerni a mesterséges intelligencia által létrehozott tartalmat. Scott Aaronson, az egyetem számítástechnika-professzora és az OpenAI vendégkutatója elmondta, kutatócsapatával már a mesterséges intelligencia szövegeinek statisztikai vízjelekkel történő megjelölését fejlesztik.

(Borítókép: Jeenah Moon / Getty Images)

Rovatok