Index Vakbarát Hírportál

Ritka kincset találtak az Antarktiszon

2023. január 25., szerda 06:25

A Field Múzeum és a Chicagói Egyetem csapatának expedíciója rekordméretű meteoritra bukkant egy új térkép segítségével a Déli-sarkvidéken.

Az elmúlt száz év egyik legnagyobb meteoritjára bukkant a Déli-sarkvidéken a Field Múzeum és a Chicagói Egyetem csapata. Az égi kő 7,6 kilogrammos súlyával a száz legnagyobb ismert meteorit közé tartozik. Nem is akármilyen mezőnyben: az emberiség birtokában lévő űrből érkezett kövek közel kétharmadát, mintegy 45 ezer darabot ezen a környéken találták.

Az Antarktisz a legjobb terep a meteoritvadászoknak. A hóban jól láthatóak a fekete kövek. Az időjárás stabil és száraz, minimálisan erodálja a meteoritot, ami ha el is süllyed a jégben, van rá esélye, hogy egy gleccser ismét a felszínre dobja.

Az expedíció december végén érkezett a kontinensre, ahol éppen mínusz tíz fok körüli nyár tombolt (bizonyos napokon melegebb volt, mint Chicagóban). Végtelen hómezőkön túrázni és sátorozni természetesen kicsit sem volt nyárias élmény.

A csapat egy tavaly publikált kincses térképet használt a keresgéléshez, ami műholdas képek, a jégmozgás, a felszín dőlésszöge és a mesterséges intelligencia tippjei alapján készült.

Ismeretlen területeket felfedezni izgalmas, de azzal is meg kellett birkóznunk, hogy a valós helyzet a felszínen sokkal bonyolultabb, mint a műholdképeken

– idézte fel az expedíció belga tagja, Vinciane Debaille.

A gyakorlati tapasztalatok alapján a térkép 80 százalékos pontossággal találta el a meteoritokban gazdag területeket. 

A térkép készítői szerint 300 ezer meteorit vár felfedezésre az Antarktiszon, ezek egy részét azonban sohasem találják meg. Főleg a nagy vastartalmú meteoritoknál jellemző, hogy felmelegszenek a napfényen és elsüllyednek a jégben.

A legnagyobb ismert űrből érkezett szikla a Namíbiában becsapódott Hoba. A Hoba 2,7x2,7 méteres és 90 centiméter vastag, és mintegy 60 tonnát nyom.

Az expedíció vezetője, Maria Valdes elmondta, hogy a meteoritoknál nem a méret számít, hanem az, hogy minél többet ismerünk, annál többet tudunk meg a Naprendszer történetéről és saját keletkezésünkről.

(Borítókép: Képünk illusztráció! Fotó: Mario Tama / Getty Images)

(ScienceAlert, Space.com)

Rovatok