Index Vakbarát Hírportál

Nézett már páncélos ősgyík arcába?

2023. január 27., péntek 12:25

Nagyon ritka fejet és páncélt is megőrző kövületet találtak Kanadában.

2011-ben nagyon különleges lelet került elő egy kanadai kőbányából: egy százmillió évvel ezelőtt elpusztult Borealopelta merkmitchelli maradványai, teljesen ép fejjel és a hátát borító páncéllal. A rég kihalt dinoszaurusz természetesen nem mutatta meg azonnal magát, a kutatók 2017-ig tartó munkával rekonstruálták a fosszíliát, amely ma a Royal Tyrell Paleontológiai Múzeum kiállításában látható.

Visszatérő kérdés, hogy az egykori ősgyíkok mennyire voltak tollasak, és mennyire néztek ki úgy, mint a filmeken. A különleges lelet lehetővé teszi, hogy egy egykor élt dinó arcába nézzünk. Egymilliárd fosszíliából csak egy ilyen adódik, vélekedett róla dr. Donald Henderson, a múzeum kurátora.

A Borealopelta egy nodoszaurida volt, az ankylosaurusokat is tartalmazó család tagja, négy lábon közlekedő, páncélos hátú növényevő.

A kutatók szerint a tetemét egy árvíz mosta egy folyóba, majd a tengerbe. A nehéz hátpáncél miatt hassal felfelé lebegett, ez megakadályozta, hogy a vízi állatok elfogyasszák, mielőtt a tenger fenekére süllyedt volna, ahol 50 méternél mélyebben a glakunotinak nevezett, foszfáttartalmú ásvány lerakodása konzerválta.

A leletet Albertában, a hatalmas Suncor bánya szélén találták meg – a kutatók elmondása szerint ha tíz méterrel odébb sodródik, egy dömper platóján végzi. A régészek 14 napos munkával emelték ki a leletet, amit kirakósként, darabokból állítottak össze. 

Az állat 5,5 méter hosszú és 1300 kilós lehetett. A gyomra tartalmát is meg tudták vizsgálni, ami igazolta, hogy növényevő volt. A kutatók feltételezése szerint egy bozóttűz helyén kihajtó zsenge növényzetet fogyaszthatott halála előtt – írja az Ars Technica.

Rovatok