Index Vakbarát Hírportál

Fontos biztonsági frissítések érkeztek az Apple készülékeire

2023. február 14., kedd 15:32

Befutott az iPhone-okra az iOS 16.3.1, amely finomhangolja az iPhone 14-es modellek esetében az ütközésészlelést, de ezek mellett olyan hibákat is javít, amelyek veszélyeztették a készülékek biztonságát. Emellett az Apple az iPadOS 16, a MacOS 13 és a WatchOS 9 újabb verzióit is kiadta.

Hétfő este legtöbb operációs rendszerére új frissítéseket adott ki az Apple, név szerint az iOS 16.3.1-et, az iPadOS, 16.3.1-et, a MacOS 13.2.1-et és a WatchOS 9.3.1-et. Az új frissítések szoftveres és biztonsági hibákat javítanak, az iPhone-ok esetében azonban egy kicsit többről is szó van. 

Mint arról korábban már az Index is beszámolt, az iPhone 14-es család, az Apple Watch Series 8, valamint az Apple Watch Ultra egyik legnagyobb újdonsága az ütközésészlelés volt, amely olyan funkció, ami a készülékek különböző mérőberendezéseinek együttműködésével képes meghatározni, hogy a felhasználó mikor szenvedett autóbalesetet – ebben az esetben pedig tétlenség esetén azonnal riasztja is a segélyhívót. 

A funkció egyértelműen képes lehet életek megmentésére, az Ütközésészlelés azonban eddig több fals esetet regisztrált, mint valódit. 

A telefonok és okosórák piacra kerülése óta felhasználók ezrei panaszkodtak arról, hogy például vidámparkozás közben telefonjuk úgy érzékelte, hogy súlyos autóbalesetet szenvedtek – és mivel az emberek az attrakciókon nem a telefonjukat nyomkodják, interakció hiányában még mentőt is hívott hozzájuk. Az iOS 16.3.1 elméletben ezt a problémát hivatott kiküszöbölni, bár azt nem részletezte az Apple, hogy pontosan mit is értenek finomhangolás alatt.

A hivatalos tájékoztató szerint ezeket javítja az iOS 16.3.1:

Így tud frissíteni

Frissíteni végtelenül egyszerűen, a beállításokban tud. Nyissa meg az alkalmazást, majd koppintson az általános, majd a szoftverfrissítés menüpontra, ahol készüléke már automatikusan fel fogja ajánlani a meglehetősen parányi, készüléktől függően 300-400 megabyte-os frissítést. Apple Watch okosórájára az iPhone-ja frissítése után tudja a legfrissebb szoftververziót feltelepíteni a Watch alkalmazáson belül. 

(Borítókép: Justin Sullivan / Getty Images)

Rovatok